Ghid turistic Jurmala

Recomandat pentru: parc acvatic, plaja, testoase, parcuri, palat, natura

Despre Jurmala

La 25 de kilometri distanta de capitala tarii, Riga, descoperim orasul situat intre Golful Riga si raul Lielupe, al cincilea oras din tara din punct de vedere al marimii, Jurmala. Se intinde pe o suprafata de 32 de kilometri patrati si are o populatie de aproximativ 60.000 de locuitori.

Zona din jurul asezarii urbane, precum si imprejurimile acesteia este una din cele mai vizitate de turistii ce prefera Letonia ca destinatie de vacanta, datorita nisipului alb si fin de pe plajele acestei statiuni si a preturilor infime practicate aici.

Istoria spune ca Jurmala dateaza inca din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1455, iar de-a lungul timpului, aceasta a fost o statiune de lux pentru persoanele de rang inalt din tara. Cand tara facea parte din Uniunea Sovietica, aici obisnuiau sa isi petreaca vacanta doi importanti presedinti de etnie rusa, Leonid Brejnev si Nikita Hrusciov. Pana in secolul XX, aceasta zona a apartinut de capitala tarii dar, in anul 1918, cand Letonia si-a castigat independenta, Jurmala a fost separata de capitala Riga.

In secolul al XIX-lea aici s-a infiintat prima statiune SPA din tara, majoritatea ofiterilor rusi venind aici sa se odihneasca dupa infruntarile cu armatele Napoloniene. In zilele noastre aici gasim mai multe centre de relaxare decat in trecut, Jurmala fiind impanzita de izvoare termale care fac bine persoanelor care sufera de afectiuni ale pielii, de rinichi sau de probleme genitale.

Astazi, orasul Jurmala cuprinde un numar important de vile si pensiuni turistice, precum si rezidente ale unor personalitati importante de etnie rusa si letona. Este locul de desfasurare a unor evenimentelor importante pe toata durata anului, precum festivaluri, concerte si targuri traditionale.

De asemenea, pe plajele ce marginesc orasul se practica diferite sporturi de apa precum canotajul, surfing, navigatia si inotul. Plajele sunt dotate cu locuri de joaca special amenajate pentru cei mici, terenuri de fotbal si de volei, banci, cafenele, restaurante, magazine de suveniruri, terase si cluburi de noapte.

Unul dintre cei mari poeti ai Letoniei care s-a nascut si a crescut in orasul Jurmala este Imants Ziedonis.

Jumala poate fi accesata cu usurinta din Riga si poate fi vizitata intr-o excursie de o zi, o data ce v-ati rezervat din timp cazare in capitala. Este, de asemenea, un punct de oprire important in circuitele organizate in Letonia de majoritatea agentilor turistice.

Jurmala