Ghid turistic Tyr

Despre Tyr

La 80 de kilometri sud de Beirut, chiar pe coasta mediteraneeana, se afla orasul Tyr (Tzor), considerat fiind al patrulea oras, ca suprafata, al Libanului si legendar loc de intemeiere al Europei. In 1979, UNESCO, a trecut in patrimonial sau, Hipodromul roman din Tyr, dar orasul mai administreaza si multe alte locuri ce aduc la lumina vestigii ale civilizatiei antice.

Vechiul Tyr era compus din doua centre urbane distincte, orasul in sine aflandu-se pe o insula si fiind asociat cu vechea asezare Ushu. Alexandru cel mare, a legat insula de Liban, demoland orasul vechi si folosind piatra acestuia la contructia drumului de legatura. La nordul si sudul acestei insule, in antichitate, functionau doua porturi, cu functie predominant comerciala, acestea dand o importanta deosebita orasului, pe intreaga costa de est a Marii Mediterane.

Comerciantii din antichitate isi depozitau marfurile in Tyr, gratie acestor doua porturi, impulsionand elanul economic al cetatii; mai tarziu comerciantii localnici au fost primii care au inceput sa se avante in largul Mediteranei. Istoria sa este destul de zbuciumata, orasul fiind asediat in mai multe randuri de catre egipteni, ciprioti, iar in anul 370 I.C., cipriotii au luat sub stapanire intreaga flota a orasului. Orasul a mai suferit importante stricaciuni in anul 1970 si pe parcursul razboiului dintre israelieni si luptatorii pentru eliberarea Palestinei, in anii 80, din cauza ca Tyr era folosit de palestieni drept baza, atacurile de artilerie israeliene cauzand mari stricaciuni cladirilor orasului. Dupa invazia israeliana din 1982, orasul a fost folosit ca baza militara cladirile cele mai importante gazduind Cartierul General al armatei israeliene. Din acest motiv sute de atacuri sinucigase, in special masini capcana, au avut loc in Tyr, cauzand moartea a sute de persoane.

Tyr a fost folozit in 2006 si ca baza de lansare a rachetelor de catre miscarea Hezbollah, in timpul conflictului israeliano-palestinian.

Oferta de cazare a orasului se compune din lanturi hoteliere de prestigiu dar si case de oapseti. Murex Hotel, Queen Elissa, Rest House, Platinum, Napoleon, Al Istiraha, va asteapta sa le treceti pragul cu preturi prietenoase, conditii si servicii de top.

Restaurantele, barurile si cafenelele din Tyr, va ofera ocazia sa va relaxati intr-un mod placut, Abu Dieb, Al Rasheed, Al Jawad, Khalifeh, Salinas sunt locuri unde va recomandam sa gustati din preparatele traditionale. In completare, numeroase pub-uri vin sa va intampine dorinta de a petrece o noapte cat mai placut, Rest Café, Khirbat Jiddin, Beat Club, The Bear Pub, Lora, Rodeo Pub si Sincopa Bar sunt gata sa va ofere o ambianta placuta.

Pentru iubitorii de film, Ak 2000 este un loc ideal pentru vizionare, acesta facand si proiectii 3D.

Daca doriti sa va plimbati sau sa stati pe o banca intr-un loc public, City Park este un loc in care va puteti relaxa intr-un mod placut.

Accesul in oras se poate face din Beirut cu masina in circa doua ore si jumatate ori, tinand cont ca alte patru mari orase din Israel au aeroport, va sugeram sa vizitati orasul venind dinspre Rosh Pina, Safed, Haifa sau Kiryiat Shroma.

Tyr