Ghid turistic Liberia

Recomandat pentru: arhitectura, muzee, plaja

Despre Liberia

Cea mai veche republica de pe continentul african, Liberia, a fost infiintata la mijlocul secolului XIX de catre sclavii negri eliberati si adusi in acesta parte a lumii din SUA, in timpul presedintelui James Monroe. Este una dintre cele mai bogate tari din punctul de vedere al resurselor minerale si incearca, astazi, sa-si recapete stabilitatea politica si economica, in urma razboiului civil care a marcat-o de-a lungul a aproape doua decenii. Frumusetea peisajului si diversitatea reliefului, de la plaje insorite la viata salbatica din Rezervatia Nationala Sapo, alaturi de ospitalitatea localnicilor, fac din Liberia o destinatie care nu poate lipsi din itinerariul dvs. de vacanta.

Situata pe coasta de vest a Africii, Liberia se invecineaza cu Republica Guineea, in nord, la est cu Coasta de Fildes, in timp ce in nord–est este marginita de Sierra Leone, iar in nord-vest de Oceanul Atlantic. Denumita oficial Republica Liberia, aceasta se intinde pe o suprafata de 111.396 km² si numara o populatie ce trece putin peste 4 milioane de locuitori, cu o densitate de 35.5 locuitori/km², populatie formata din numeroase grupuri etnice si unde, conform estimarilor din anul 2012, speranta de viata nu depasea 55,82 de ani pentru barbati si 59,04 ani pentru femei. Limba oficiala a tarii este engleza, iar la nivel administrativ, Liberia este alcatuita din 15 comitate, cele mai vechi, Grand Bassa si Montserrado, dateaza inca de la 1839. Pana la 1980, Liberia s-a bucurat de stabilitate si prosperitate economica dar, odata cu izbucnirea razboaielor civile, tara a intrat intr-un regres economic pe care incearca sa-l depaseasca si astazi.

Relieful tarii este dispus in mai multe trepte. Astfel, zona de coasta ce se intinde pe aproximativ 82 km, este acoperita de stanci si zone mlastinoase dominate de paduri de mangrove dar si lagune, in timp ce zona de podis din regiunile nordice ale tarii, ating altitudini de pana la 1000 de metri. Muntii Nimba, situati in apropierea granitiei cu Guineea, ating altitudini de pana la 4200 m, in timp ce Muntii Waulo au piscuri si de pana 4500 m. Tara este traversata de cateva rauri importante care se varsa in Oceanul Atlantic, iar raul Cavally este cel ce separa Liberia de Coasta de Fildes.

Cel mai important oras al tarii, capitala Monravia, are o viata activa, cu numeroase cluburi, restaurante si baruri, fiind prima destinatie turistica a tarii, asta si datorita celor cateva plaje de dimensiuni reduse care o inconjoara. Denumita astfel in memoria presedintelui american, J. Monroe, sub aspect cultural, Monravia se poate mandri cu cateva universitati, biblioteci si muzee bogate in colectii de arta africana. In acest sens, turistii interesati de cultura localnicilor nu pot rata o vizita la Centrul Cultural Kendeja, situat de-a lungul coastei oceanului, care pastreaza si astazi elemente de origine tribala. Activitati de relaxare, precum pescuitul in Lacul Piso, o excursie pe plantatia de cauciuc Firestone sau o excursie la cascada Kpa-Tawe sunt doar cateva dintre argumentele cu care Liberia incearca sa-i atraga pe turisti. Iubitorii de soare vor gasi aici plaje superbe, cum sunt Bernard Beach, Kendaje Beach, Kenema Beach sau Sugar Beach, numindu-le aici doar pe cele mai renumite, in timp ce pasionatii de natura se vor simti cu adevarat rasfatati odata sositi in Parcul National Sapo, marginit de Lacul Sinoe. Nici provinciile din centrul tarii nu ar trebui neglijate, mai ales ca localnicii ofera spectacole special pentru turisti, iar unele triburi locale ii invita pe acestia sa ia parte la diversele ritualuri traditionale.