Cum se ajunge in Liberia

Calatoria cu avionul in Liberia

Aeroportul International Roberts (ROB) este situat in orasul Harbel, la aproximativ 55 km departare de capitala Monrovia. Aici opereaza o serie de companii internationale, cum sunt Air France din Paris, British Airways din Londra sau Brussels Airlines din Bruxelles. De asemenea, sunt cateva zboruri cu aceasta destinatie efectuate de Royal Air Maroc din Casablanca sau Kenya Airways din Nairobi. Daca nu ati rezervat in prealabil o masina care sa va ia de la aeroport, puteti apela la serviciile companiilor de taxi. Drumul de la aeroport pana in centrul capitalei va costa aproximativ 30 USD.

Nu exista cursa directa din Bucuresti cu destinatia Monravia, iar calatoria pana la aici se va dovedi destul de solicitanta, avand in vedere ca trebuie sa faceti mai multe escale pe ruta Bucuresti – Frankfurt – Bruxelles – Monravia, o calatorie pentru care trebuie sa va rezervati aproximativ 17 ore.

Calatoria cu autocarul in Liberia

Exista autobuze si microbuze care fac legatura intre capitala si Buchanan, Gbarnga si alte cateva orase importante, dar nu exista un sistem organizat al tranportului in comun si cu atat mai putin, nu sunt autobuze care sa acopere rute turistice importante. In ultimii ani, autoritatile locala au pus in circulatie un numar de redus de autobuze care circula sub sigla (NTA) si care au ca punct de plecare statia Gardnervill. Autobuzele acopera doar rute importante din capitala Monravia. In general, sunt supra-aglomerate, motiv pentru care trebuie sa fiti atenti la hotii de buzunare. Turistii care viziteaza tara si doresc sa se deplaseze pe rute mai lungi, pot apela la autobuzele express, unde pot rezerva loc prin agentiile de turism.

Calatoria cu masina in Liberia

Exista posibilitatea sa calatoriti cu masina in Liberia, dar trebuie sa va informati, in prealabil, asupra conditiilor de drum. Spre exemplu, drumul de la aeroport pana in capitala este asfaltat si se poate circula in conditii bune, dar majoritatea arterelor rutiere se afla intr-o stare precara, iar drumurile regionale sunt accesibile doar daca dispuneti de autoturisme 4X4. Traficul este de cele mai multe ori congestionat, mai ales pe rutele care fac legatura cu Monravia si de foarte multe ori se intalnesc ambuteiaje.

In Liberia, autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers si aveti nevoie de permis international, care poate fi folosit doar pe o perioada de o luna de zile. Daca intetionati sa zaboviti mai mult in aceasta tara, trebuie sa faceti demersurile necesare la autoritatile locale pentru a va elibera un permis de conducere local.