Ghid turistic Monrovia

Recomandat pentru: plaja, arhitectura, muzee

Despre Monrovia

Monrovia este capitala Liberiei si cel mai mare oras al tarii. Situata pe coasta Atlanticului, metropola inglobeaza cu tot cu suburbii circa un milion de locuitori, adica aproape 30% din populatia tarii. Monravia este centrul cultural, politic si financiar al Liberiei.

Orasul a fost fondat in 1822 si botezat dupa numele presedintelui american James Monroe, un important suporter al colonizarii Liberiei. El considera ca trimiterea sclavilor eliberati in Africa este preferabila emanciparii lor in Statele Unite. Monrovia a fost fondata la trei ani distanta de Freetown (Sierra Leone), prima asezare permanenta a sclavilor eliberati din America. Orasul a cunoscut distrugeri importante in anii ’90, in timpul razboiului civil liberian, multe cladiri fiind puse la pamant. In 2002, Leymah Gbowee a organizat Actiunea pentru Pace a Femeilor din Liberia, cu mii de femei care au cantat si s-au rugat intr-o piata de peste din Monrovia. Aceasta miscare originala de protest a pus capat celui de-al doilea razboi civil din Liberia. Mai mult, protestul a facilitat accederea la putere a lui Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie presedinte de pe continentul african.

Cel mai apropiat aeroport de oras este Aeroportul Spriggs Payne, situat la circa 5 kilometri de centrul metropolei. Totusi, principala poarta de acces in Monrovia este Aeroportul International Roberts, cel mai mare din Liberia, aflat la circa 60 de km distanta. Centrul orasului este imaginea tipica a unei capitala tropicale, topita de soarele dohorator. Palmierii si cladirile din centru, care rar depasesc trei etaje, nu fac prea multa umbra. Viata este totusi destul de vibranta pe strazi, iar negustorii intinsi de-a lungul aleilor vand unele produse interesante. Peste toate, atmosfera este a unei tari care si-a recastigat pacea si optimismul. Localnicii sunt foarte prietenosi si dornici sa va sara in ajutor.

Una dintre principalele atractii in Monrovia este Muzeul National al Liberiei. In salile muzeului, organizate distinct pe trei etaje, sunt expuse de la artefacte traditionale vechi pana la colectii de arta contemporana. Aici veti avea ocazia sa vedeti si primul steag al Liberiei, confectionat in 1847. Un alt punct interesant de descoperit este Templul Masonic, sediul fratiei masonice din Liberia. Aceasta organizatie "subterana", fondata de primii imigranti afro-americani, dupa modelul fostilor stapani din SUA, a fost foarte influenta in secolul XX. In prezent, puterea sa politica s-a diminuat semnificativ. Principala piata traditionala a orasului se numeste Waterside, si poate fi o afacere buna pentru amatorii de produse pescaresti. In oras mai exista cateva plaje virgine la ocean, nu foarte bine amenajate. De asemenea, Monrovia se lauda cu unul dintre cele mai mari stadioane din Africa, Arena Samuel K. Doe, cu 40.000 de locuri pe scaune. In apropierea orasului puteti vizita complexul Blo Degbo, in fapt, o formatiune stancoasa care prezinta forma unei fete umane. De asemenea, la circa o ora si jumatate distanta de metropola se afla Insula Maimutei. Aceasta “insula” inseamna de fapt 6 insule, fiecare adapostind un grup diferit de cimpanzei, parte a unui experiment stiintific. La 30 de minute de Monrovia se afla orasul Careysburg, fondat de sclavii eliberati in 1859. Cladirile si bisericile asezarii lasa impresia ca v-ati teleportat in sudul SUA, la sfarsitul secolul XIX.

Monrovia