Cum se ajunge in Libia

Calatoria cu avionul in Libia

Cel mai important aeroport din tara, Tripoli International Airport (TIP), se gaseste in orasul Ben Ghashir, la aproximativ 35 km departare de Tripoli. Alaturi de compania nationala libiana, Libyan Airlines, care efectueaza zboruri de aici cu destinatia Sebha, Mersa Brega, Misurata saul AL Khufrah, o serie intreaga de alte companii fac legatura cu principalele capitale de pe continentul african. Din Europa, Alitalia are curse cu destinatia Tripoli de la Roma, British Airlines din Londra, Austrian Airlines din Viena si Lufthansa din Frankfurt. De asemenea, Turkish Airlines efectuaza zboruri spre Tripoli, din Istanbul. Trasportul de la aeroport in centrul orasului se poate efectua cu taxiul, asta in cazul in care ati venit in vacanta pe cont propriu. De obicei, agentiile de turism care organizeaza vacantele pentru turistii straini, asigura mijloacele de transport necesare pana la hotel.

Benina International Airport (BEN), situat in orasul omonim, este al doilea aeroport ca importanta din tara si se gaseste la 19 km de Benghazi. Aici opereaza zboruri compania Libyan Airlines dar si Buraq Air, care fac legatura intre marile orase din tara. Regiunile din estul Libiei sunt deservite de aeroportul Al Abraq International Airport (LAQ), situat la Bayda, pe care zboara Buraq Air, din Tripoli si Libyan Airlines, din Tripoli, Misrata si Tunis.

Pentru a ajunge de la Bucuresti la Tripoli, nu exista zbor direct, dar legatura se poate face prin Istanbul, Roma sau Viena. In functie de durata escalei, puteti ajunge la Tripoli in aproximativ 4 ore.

Calatoria cu autocarul in Libia

In trecut, era destul de greu pentru turistii sositi in Libia sa se deplaseze cu ajutorul mijloacelor de transport. Transportul public in Libia se rezuma la taxiuri si autobuze. In sensul asta, se gasesc in capitala autobuze care fac legatura intre marile centre urbane, unde pentru un bilet platiti 25 de dinari, desi localnicii prefera calatoria cu avionul pentru a ajunge la destinatii importante din tara, decat sa piarda ore intregi cu autocarul. Oricum, conditiile de calatorie sunt destul de confortabile si cu autobuzul, iar daca faceti parte dintr-un grup organizat, unde mijlocul de transport este asigurat prin agentia de turism, asteptati-va la numeroase opriri pentru verificarea actelor, avand in vedere ultimele evenimente politice din tara. Rutele acestea sunt parcurse si de microbuze, pentru care costul calatoriei se imparte intre numarul de pasageri. Cele mai intalnite sunt pe ruta Benghazi –Tobruk. Taxiurile sunt destul de numeroase si practica preturi accesibile. Pentru ca nu sunt prevazute cu aparat de taxat, este bine sa conveniti cu soferul costul cursei inainte de a va urca in masina.

Calatoria cu masina in Libia

Libia dispune de o infrastructura a drumurilor destul de buna, mai ales in zona de coasta, pe drumul care face legatura intre capitala si Benghazi, iar la nivelul intregii tari exista aproximativ 25.000 km de drumuri asfaltate. Rutele care leaga principalele orase sunt bine intretinute, dar majoritatea semnelor rutiere sunt ortografiate in araba, desi in zona capitalei si in principale statiuni turistice, exista si traducere in limba engleza.

In Libia, autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers. Benzinariile sunt numeroase, iar companii care ofera servicii rent –a –car se gasesc in principalele orase frecventate de turisti. Daca aveti in plan excursii in zona desertului, optati pentru autoturisme de teren, chiar daca pretul este mai ridicat, mai ales daca explorati regiuni din sudul Al Jaghbub sau teritoriile de la sud de granita cu Sudanul. Puteti inchiria autoturisme direct de la companiile care au birouri deschise in incinta aeroporturilor sau sa apelati la serviciile de trasport puse la dispozitie de hotelul unde v-ati cazat. De cele mai multe ori, puteti inchiria si masini cu soferi, mai ales daca nu sunteti obisnuiti cu drumurile din Libia. Chiar daca va caracterizeza spiritul de aventura, alegeti sa mergeti in vacanta in grupuri organizate, pentru mai multa siguranta, unde sa beneficiati de sprijinului ghizilor autorizati, deoarece furtunile de nisip si prezenta animalelor salbatice ar putea sa va ridice mari probleme. De asemenea, cand plecati in expeditiile turistice desertice, asigurati-va ca aveti suficiente resurse de apa, alimente si combustibil.

Pentru a conduce autoturismul in Libia, soferii romani trebuie sa obtina un permis de condure de la autoritatile libiene, care se elibereaza in baza traducerii autorizate a permisului national si a unui certificat medical care sa ateste efectuarea testelor medicale necesare. Turistii care au in plan itinerarii in zona desertului trebuie sa obtina, in prealabil, un permis de trecere de la autoritatile libiene. Daca faceti parte dintr-un grup organizat, agentia de turism va obtine pentru dvs. aceste autorizatii. Limitele de viteza admise in Libia sunt de 120 km/h pe autostrazi si 60 km/h in zonele urbane.