Ghid turistic Panevezys

Recomandat pentru: arhitectura, istorie, zimbri

Despre Panevezys

Panevezys este al cincilea oras ca marime din Lituania. Panevezys a fost pentru prima oara mentionat in 1503, in documentele semnate de Marele Duce al Lituaniei, Alexandru I, care a acordat orasului drepturile de constructie pentru biserica si alte structuri. Panevezy este situat in mijlocul Lituaniei, la jumaratea distantei dintre cele doua capitale baltice, Vilnius si Riga. Orasul este capitala Panevezys.

Un oras industrial de pe malul raului Nevezis, Panevezys este, de asemenea, si un centru cultural, iar teatrul orasului, numit dupa regizorul celebru Juozas Miltinis, este cunoscut dincolo de granite.

Un loc de vizitat din acest oras este Muzeul Panevezys, care dateaza din secolul al XIX-lea, construit de catre cetatenii bogati. Acesta este un muzeu etnografic si este unul dintre cele mai vechi muzee regionale din Lituania. Muzeul are una dintre cele mai mari colectii de insecte si este cea mai veche cladire din orasul Panevezys. De asemenea, puteti vizita Muzeul Miscarii de Rezistenta impotriva ocupatiei sovietice, fondat in 2006. Aici veti gasi diferite expozitii de fotografii, obiecte ale detinutilor si multe altele. Puteti vizita si Catedrala Cristos Rege, aflata in orasul Panevezys din anul 1926. Catedrala a fost construita de arhitectul Rytis Steikunas, in stil clasic si baroc.

Pentru a manca puteti merge la restaurantul “Déja vu”, restautantul chinezesc “Baijia” sau la restaurantul “Katpedele”. Daca doriti sa mancati o pizza buna puteti merge la pizzeria "Can Can".

Bineinteles, daca sunteti intr-un circuit in Tarile Baltice cu masina personala, puteti cauta cazare pe drumul dintre Vilnius si Riga. Pe de alta parte, Panevezys poate fi inclus, oricand intr-un circuit lituanian organizat si merita un stop de macar o zi.

Panevezys