Cum se ajunge in Luxemburg

Transportul in Luxemburg este asigurat atat rutier, feroviar cat si aerian. Reteaua de drumuri a fost modernizata in mod semnificativ in ultimii ani, cu autostrazi catre tarile invecinate.

Daca ati hotarat sa optati pentru un mijloc de transport terestru, puteti merge cu autocarul sau cu masina personala. In Luxemburg, starea drumurilor este foarte buna, iar capitala Marelui Ducat este legata direct de multe orase europene.

Cele sase autostrazi din Luxemburg acopera o distanta totala de 147 km, care leaga capitala de Trier (Germania), Thionville (Franta) siArlon (Belgia), precum si cu Esch-sur-Alzette si Ettelbruck in Luxemburg. Amplasarea geografica a tarii face ca distantele pana la marile orase, precum Paris, Nancy sau Strasbourg, sa nu depaseasca 350-370 de km. Autostrazile din Luxemburg sunt fara taxa. Limita de viteza este in mod normal de la 130 km/h la 110 km/h in vreme ploioasa.

De asemenea, puteti calatori cu trenul de mare viteza (TGV). Exista trenuri directe care leaga Luxemburg de Paris (2 ore), Metz (o ora), Bruxelles (3 ore) si Trier( 45 min). Zilnic, acest tren de mare viteza efectueaza cinci curse pe ruta Luxemburg-Paris si opreste in garile din orasele Thionville, Metz, precum si in gara noua Meuse TGV, din orasul Trois-Domaines.

Luxemburgul este deservit de un aeroport international aflat la 10 kilometri de capitala ducatului, insa nu exista zboruri directe din Romania. Daca v-aţi hotarat sa mergeti in Luxemburg, compania nationala aeriana Luxair ofera servicii de calitate, indiferent ca doriti sa zburati la clasa business sau economic.

De pe Aeroportul Findel din Luxemburg sunt disponibile zilnic mai multe zboruri spre Paris, Nisa, Geneva, Hamburg, Berlin, Munchen, Viena, Varsovia, Cracovia, Londra, Dublin, Florenta, Roma, Porto, Barcelona, Madrid, dar si spre alte mari orase europene. Daca ati aterizat pe aeroportul luxemburghez, trebuie sa stiti ca pana in centrul orasului puteti ajunge cu autobuzul (1,50 €, biletul fiind valabil doua ore) sau cu taxiul (pret aproximativ 15- 25 €).Daca ati optat pentru prima varianta, trebuie sa stiti ca autobuzele (airport shuttle) circula in timpul saptamanii intre orele 5.30am si 21.00pm, din 15 in 15 minute, iar duminica, intre orele 6.30am si 21.58pm, din 30 in 30 de minute.

Reteaua de transport in comun este foarte bine pusa la punct si aproape toate autobuzele au statii in apropierea centrului orasului sau in zona garii. Un bilet de calatorie, valabil timp de doua ore, costa 1,50 € si poate fi folosit pe orice ruta. Daca doriti sa cumparati 10 astfel de bilete, primiti o reducere de 20%, deci veti plati doar 12 €. De asemenea, compania va pune la dispozitie serviciul Nightrider. Acesta va permite sa va alegeti singur statiile de urcare sau coborare, aproape la fel ca un taxi. Acest serviciu este disponibil doar intre orele 18.00pm si 5.00am. De luni pana joi, tariful unei calatorii dus-intors este de 18 €, iar de vineri pana duminica, 24 €.

Daca doriti sa mergeti cu taxiul, trebuie sa stiti ca in Luxemburg nu puteti lua taxiuri de pe strada, ci trebuie sa faceti comanda.