Informatii utile Bitola

Date generale


Moneda: Denar (MKD)
Limba oficiala: Macedoneana
Fus orar: GMT 01:00

Bitola este recunoscuta pentru


situri religioase
arhitectura
plimbari in aer liber
istorie
puncte de interes
shopping

Clima in Bitola

Bitola are o clima temperat continentala cu influente mediteraniene. Cea mai calda luna a anului este august si cea mai geroasa este ianuarie.

Temperaturi medii lunare in Bitola, Macedonia

 

Limba oficiala in Bitola

Majoritatea locuitorilor din acest oras vorbesc limba macedoneana.

Religiile din Bitola

Mai mult de jumatate din localnicii acestui oras sunt persoane de religie ortodoxa. Totusi sunt si  adepti ai religiilor Catolice si Musulmana. De asemenea, in urma unui studiu de piata facut recent, mai mult de 2% din locuitori au declarat ca nu cred in existenta lui Dumnezeu, fiind atei.

Etniile din Bitola

Cei mai multi localnici din Bitola sunt persoane de etnie Macedoneana. Ceilalti se impart in mai multe etnii, albanezi, sarbi, aromani si romi.

Festivaluri si evenimente importante in orasul Bitola

Bitola este orasul din Macedonia unde se organizeaza cele mai multe festivaluri si evenimente culturale. Printre cele mai importante mentionam:
Festivalul Heraclea cunoscut de localnici sub numele de Serile din Heraclea, se organizeaza pe parcursul intregii veri concentrandu-se in special pe teatru, arta si muzica si se incheie cu un foc impresionant de artificii.

In luna septembrie a fiecarui an se organizeaza Festivalul de Camera si Film Manaki.

Festivalul Zilele Ilindil este dedicat revoltei impotriva turcilor si este un eveniment de muzica si traditii folk. Localnicii se imbraca in costume populare, canta si danseaza, organizandu-se si un targ cu produse culinare traditionale.

Micul Montmartre din Bitola este un eveniment international, adunand anual sute de copii din tara si strainatate care isi prezinta creatiile originale de arta si se termina cu premierea acestora.

Serenada pe Sirok Sokak a fost creat de muzicienii si artistii din Bitola. Evenimentul tine doua zile, se canta muzica live si premiile sunt oferite in functie de audienta pe care o are fiecare artist in parte.

Unul dintre cele mai iubite evenimente din Bitola este Festivalul de Muzica Clasica Interfest. In ultimii ani acesta a adunat artisti din Rusia, Polonia, Bulgaria sau Slovacia, fiind un eveniment important recunoscut pe plan international.

O data pe an se organizeaza Noaptea Muzeelor cand intrarea este libera.

Targul traditional de toamna se desfasoara in luna octombrie, locuitori din oras si din regiunea care il inconjoara venind aici sa isi expuna produsele spre vanzare. De asemenea, cu trei saptamani inainte de sarbatorile de iarna, se organizeaza Targul de Craciun. De aici puteti cumpara brazi, suveniruri sau ornamente de Craciun pentru cei dragi ramasi acasa.

Magazine si piete in Bitola

Cea mai mare piata din oras este Piata Magnolia. Turistii pot cumpara de aici produse lactate si de carmangerie, flori, fructe si legume proaspete, produse culinare traditional macedonene, articole vestimentare si de artizanat, gemuri si dulceturi, miere de albine, tuica si vin de casa, bijuterii hand made si suveniruri.

Cel mai mare centru comercial din Bitola este City Bitola. Persoanele care vor sa incerce un vin bun il pot cumpara de la Skovin Vinarnitsa iar fumaturii vor gasi in centrul istoric al orasului un magazin de tabac, numit Tobacco Together.