Cum se ajunge in Macedonia

Calatoria cu avionul in Macedonia

Aeroportul International Otopeni din Bucuresti nu pune la dispozitia turistilor un zbor direct pana in capitala Macedoniei. Turistii pot lua avionul cu escala la Aeroportul International Belgrad si aterizare la Skopje Aleksandar Macedonski International Airport, care este situat la 20 de kilometri de oras. De aici pana in centrul acestuia nu exista mijloace de transport in comun, astfel ca veti fi nevoiti sa luati un taxi. Din capitala tarii puteti sa luati trenul, autocarul sau sa inchiriati o masina pentru a ajunge la destinatia propusa. Pretul tichetului de zbor de la Bucuresti la Belgrad variaza intre 150 si 200 de euro de persoana.

Calatoria cu trenul in Macedonia

Persoanele care vor sa calatoreasca cu trenul, nu vor putea calatori direct din Romania spre Macedonia. Acestia vor fi nevoiti sa ia trenul cu plecare din Gara de Nord - Bucuresti cu capat de linie la Belgrad. De aici se poate lua un alt tren care opreste la gara din Skopje. Calatoria va dura aproximativ o zi si jumatate in functie de cat de mult timp sunteti retinuti la vama. Pretul biletului de tren de la Bucuresti la Belgrad variaza intre 100 si 150 de euro.

Calatoria cu autoturismul in Macedonia

In cazul in care doriti sa calatoriti pana in Macedonia cu propriul mijloc de transport sau cu autocarele care fac saptamanal excursii spre aceasta destinatie, mai intai trebuie sa va interesati care este cel mai bun traseu de urmat. Distanta dintre Bucuresti si capitala Macedoniei este de aproximativ 650 de kilometri, in functie de traseul pe care il urmati, iar timpul estimativ de parcurgere este de jumatate de zi (depinzand de cat de mult timp sunteti retinuti la vama si de cat de frecvente sunt opririle pe care le faceti).

In general, soferii din Romania care fac curse saptamanal spre aceasta destinatie aleg traseul: Bucuresti – Craiova – Vidin – Nis – Macedonia. Pentru a calatori in aceasta tara cetatenii romani nu au nevoie de viza daca stau mai putin de trei luni. Puteti calatori atat cu pasaportul cat si cu cartea de identitate. In cazul in care va cazati la o pensiune turistica sau la o vila a unui localnic, sunteti obligati sa va prezentati la sectia de Politie pentru straini din localitatea respectiva pentru ca acestia sa va poata lua in evidenta. Daca sunteti cazati la hotel de acest lucru se va ocupa receptia unitatii de cazare.

La vama vi se va cere, in afara de cartea de inmatriculare a masinii, Cartea Verde si Asigurarea Internationala de Sanatate. Atentie insa, Catrea Verde trebuie sa fie valabila si pentru Macedonia, nu este suficient doar pentru Uniunea Europeana. Pe parcursul traseului pe care il urmati veti fi nevoiti sa platiti taxe la fiecare autostrada si nu uitati sa va achizitionati vigneta pentru a nu risca sa luati amenzi. In cazul in care sunteti oprit si nu prezentati trusa de prim ajutor, piese si scule de schimb, triunghiul si vesta reflectorizanta ori stingatorul de incendii, pe langa faptul ca veti primi amenda, vi se va lua si pasaportul sau cartea de identitate pana la achitarea in 24 de ore a contraventiei. Centura de siguranta este obligatorie atat de catre pasagerii care stau pe scaunele din fata, cat si a celor care stau pe bancheta din spate. In cazul in care calatoriti cu animale de companie, trebuie sa prezentati la vama carnetul de sanatate vizat cu toate vaccinurile si pasaportul.

Daca calatoriti pe timp de iarna, anvelopele antiderapante sunt obligatorii. De asemenea, pe timp de zi luminile de intalnire trebuie aprinse indiferent de conditiile de mediu. In Macedonia este considerata o infractiune grava detinerea si folosirea detectoarelor radar sau de bruiaj. Parcarea autoturismelor in alte locuri decat in cele special amenajate este interzisa. In localitati nu aveti voie sa claxonati sau sa depasiti limita maxima de viteza admisa pe acel tronson de drum.