Informatii utile Macedonia

Date generale


Capitala: Skopje
Moneda: Denar (MKD)
Limba oficiala: Macedoneana
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Crestini (59.3%), Musulmani (39.3%), Alte religii (1.4%)

Macedonia este recunoscuta pentru


arhitectura
situri religioase
cladiri istorice
puncte de interes
istorie
cultura
lacasuri de cult

Clima in Macedonia

Macedonia are o clima temperat continentala cu influente mediteraniene. Cea mai calduroasa luna a anului este iulie si cea mai geroasa ianuarie.

Temperaturi medii lunare in Macedonia

Limba oficiala in Macedonia

Limba oficiala a tarii este limba macedoneana. In marile orase si la periferiile acestora gasim si multe familii care vorbesc limba albaneza, turca sau aromana. In restaurante, magazine si hoteluri angajatii vorbesc limba engleza.

Expresii uzuale in Macedonia

Daca calatoriti in aceasta tara este de egala masura politicos si necesar sa cunoasteti macar cateva din expresiile uzuale frecvent utilizate. Dintre acestea cele mai importante sunt:
Buna dimineata! – Dobro utro!
Buna ziua! – Dobar den!
Buna seara! – Dobra vecher!
Noapte buna! – Dobra nok’!
La revedere! – Doviduvanje!
Pe curand! – Do skoro viduvanje!
Va rog! – Ve molam!
Multumesc mult! – Blagodaram mognu!
Numeralele: 0 – nula, 1 – eden, 2 – dva, 3 – tri, 4 – cheyiri, 5 – pet, 6 – shest, 7 – sedum, 8 – osum, 9 – devet, 10 – deset.

Etniile din Macedonia

Macedonia este una dintre putinele tari din lume cu o mare diversitate etnica. Cei mai multi locuitori sunt persoane de etnie macedoneana slava. La periferiile si in centrul marilor orase descoperim si multe persoane de etnie albaneza, turci, tigani si sarbi.

Sarbatori legale si festivaluri in Macedonia

La data de 8 septembrie in toate orasele din Macedonia se sarbatoreste Ziua Independentei. Atunci se serbeaza iesirea din dominatia Iugoslaviei, sunt organizate spectacole si concerte, care se incheie cu parade militare si un foc impresionant de artificii.

Targul de toamna se organizeaza in luna octombrie adunand localnici din toata regiunea care-si pun in vanzare preparatele culinare traditionale macedonene, fructe si legume proaspete, faguri si miere de albine, gemuri si dulceturi, tuica si vin de casa, produse artizanale, pulovere lucrate manual si bijuterii hand made.

In fiecare duminica de la sfarsitul lunii iulie in Macedonia se aniverseaza Noaptea Muzeelor cand intrarea este libera pentru toata lumea.

La data de 2 august se organizeaza Ziua Republicii.

Targul traditional de Craciun se organizeaza cu trei saptamani inainte de vacanta de iarna. Vizitatorii pot cumpara de aici brazi naturali sau artificiali, ornamente si cadouri de Craciun, suveniruri, precum si preparate culinare traditionale macedonene.

Mancarea traditionala in Macedonia

Bucataria traditionala macedoneana este un amalgam de bucatarii internationale precum cea italiana, germana, din Orientul Mijlociu, greaca, turca sau maghiara.