Informatii utile Skopje

Date generale


Moneda: Denar (MKD)
Limba oficiala: Macedoneana
Fus orar: GMT 01:00

Skopje este recunoscuta pentru


situri religioase
arhitectura
puncte de interes
istorie
muzee
cladiri istorice

Clima in Skopje

Orasul Skopje inregistreaza un climat subtropical umed. Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale insa ploioase, asa ca nu uitati sa va puneti in bagaje si umbrela. Verile sunt foarte calduroase, intetite de vant si ploaie. Iernile sunt geroase, umede si deseori ninge, producandu-se fenomenul de inghet.

Temperaturi medii lunare in Skopje, Macedonia

Limba oficiala in Skopje

Majoritatea locuitorilor din capitala Republicii Macedonia vorbesc limba macedoneana. Alte limbi vorbite in capitala Macedoniei sunt albaneza, sarba, turca sau bosniaca.

Etniile din Skopje

Cei mai multi locuitori din acest oras sunt persoane de etnie macedoneana, reprezentand un procentaj aproximativ de 68%. Celalalt procent este impartit intre localnici de etnie albaneza, turca, sarba si bosniaca.

Religiile din Skopje

Principalele religii din capitala Republicii Macedonia sunt islamismul si crestinismul, reprezentat de Episcopia Skopje.

Modalitati de plata in Skopje

Moneda oficiala a tarii este Denarul Macedonean, un Euro fiind echivalentul a aproximativ 62 de Denari. In restaurante, magazine si hoteluri se poate plati si cu cecurile de calatorie sau cu ajutorul cartilor de credit. Cardurile bancare acceptate in Skopje sunt: American Express, Master Card, Visa Gold Electron si Euro Card.

Festivaluri si evenimente importante in orasul Skopje

O data pe an la sfarsitul lunii iulie, in capitala Republicii Macedonia se sarbatoreste Noaptea Muzeelor cand toata lumea poate intra liber pe tot parcursul noptii.

Anul Nou se sarbatoreste la data de 14 ianuarie. Cu zece zile inainte se organizeaza Targul Sarbatorilor de Iarna de unde puteti cumpara brazi naturali sau artificiali, suveniruri si decoratii de Craciun. Sarbatoarea Anului Nou se numeste Vasilica.

La sfarsitul lunii august in Skopje se organizeaza Festivalul de Bere numit Pivolend, iar la sfarsitul lunii octombrie se sarbatoreste Festivalul Vinului cand se degusta vinuri traditional macedoniene si puteti asculta muzica cantata de artisti nationali si internationali.

Festivalul de Vara de la Skopje este cel mai important eveniment cultural din oras. Acesta se desfasoara in luna iulie si a primit confirmarea reputatiei sale in afara granitelor Macedoniene de catre Asociatia IFEA.

Anual in luna octombrie timp de o saptamana se sarbatoreste Festivalul de Jazz de la Skopje. Atunci orasul gazduieste cantareti de muzica jazz din toata lumea, acestia cantand pe scenele in aer liber sau in diferite cluburi din zona.

La data de 8 mai se sarbatoreste Festivalul Primaverii care inaugureaza trecerea in sezonul de nunti. Acesta se tine in centrul orasului unde este amenajata o scena imensa unde sunt gazduiti artisti nationali si internationali care canta muzica live.

Magazine si piete in Skopje

In Skopje sunt numeroase mall-uri precum Ramstore, Super Vero, Biseri, Galeriile Orasului sau Bunjakovec, iar cel mai mare centru comercial este GTC, care a fost construit in anul 1970 de catre Zivko Popovski.