Ghid turistic Antananarivo

Recomandat pentru: traditii, palat, gradina zoologica, monumente, shopping, gastronomie

Despre Antananarivo

Antananarivo este capitala si cel mai mare oras din Madagascar, cu o populatie de circa 2 milioane de locuitori in zona metropolitana. Localitatea este situate in centrul insulei, intr-o zona stancoasa si greu accesibila, la aproximativ 1.400 de metri altitudine. Orasul este principalul centru administrativ, economic si educational al tarii. Spre deosebire de alte capitale africane, Antananarivo a fost un important centru urban inca dinaintea perioadei coloniale. Orasul a fost fondat in 1625 de Regele Andrianjaka si si-a preluat numele (in traducere “Orasul Miei”) de la numarul de soldati desemnati sa-l pazeasca.

Antananarivo este deservit de Aeroportul International Ivato, cu numeroase curse externe, in special spre fosta tara colonizatoare, Franta. Odata ajunsi pe aeroport, treceti pe la Biroul National de Turism, aflat in incinta aerogarii, de unde puteti afla toate informatiile turistice referitoare la Madagascar. Nu uitati, de asemenea, sa schimbati banii in moneda locala. Odata ajunsi in oras veti gasi putine bancomate care schimba valuta. De la aeroport exista trei variante sa mergeti spre oras: cu taxiul, cu autobuzul sau chiar pe jos. Daca alegeti taxiul, negociati inainte pretul cu soferul pentru a nu avea surprize.

Orasul este pazit de doua forturi construite pe dealurile estice. Incluzand o Catedrala Anglicana si una Romano-Catolicam in Antananarivo exista peste 5.000 de biserici. Cei mai multi calatori care ajung in Madagascar folosesc aeroportul Ivato si apoi incearca sa stea cat mai putin prin capitala. Totusi, acest mare oras are cate ceva de oferit si celor care se indura sa stea o perioada mai lunga. Mai intai, trebuie spus ca Antananarivo este impartit pe trei nivele de altitudine, legate intre ele prin scari. Practic, vorbim de trei orase diferite: Orasul de Jos, Platoul lui Colbert – nivelul intermediar – si Orasul de Sus. In acesta din urma se afla principalele atractii turistice ale capitalei, incluzand Palatul Reginei, Vechiul Palat al Primului Ministru si Palatul de Justitie, alaturi de numeroase catedrale si vile somptuase in stil colonial. De aici, din Orasul de Sus, vizitatorului i se deschide in fata o priveliste superba asupra intregii metropole Antananarivo. Nivelul intermediar este dominat de zona rezidentiala, cu strazi elegante, intestate de restaurante, terase si gradini colorate cu flori. Tot pe Platoul lui Colbert se afla si piata Andohalo, umbrita de Catedrala Anglicana Saint-Laurent (construita in 1889) si de cea mai veche scoala din oras (construita in 1822). Pasionatii de shopping vor prefera fara indoiala Orasul de Jos. Aici se afla Bulevardul Independentei, principala artera comerciala din capitala, strajuita de cladiri impozante in stil francez.

In apropierea orasului, la cativa kilometri in sud-vest, se afla Parcul Simbazaza. Acesta imens parc asezat pe un deal include o gradina zoological, un muzeu de paleontology si un muzeu de etnologie. Vizita acestui complex este foarte instructiva daca doriti sa calatoriti ulterior in alte colturi ale insulei. De precizat ca, desi se afla la Tropice, clima din Antananarivo este una temperate, gratie altitudinii ridicate. Ideal ar fi sa vizitati orasul in sezonul cald si uscat – din mai pana in octombrie, cand temperatura medie este in jur de 22 °C.

Antananarivo