Cum se ajunge in Madagascar

Calatoria cu avionul in Madagascar

Calatoria cu avionul este cea mai confortabila metoda de a ajunge in Madagascar, dar si in principalele localitati din tara, care sunt deservite de compania nationala de zbor, Air Madagascar. Cel mai mare aeroport din tara este Ivato International Airport (TNR) situat in capitala Antananarivo. Aici se afla sediile centrale ale celor mai importante companii aeriene care au zboruri cu aceasta destinatie, respectiv Air France, care are zbor din Paris cu destinatia Antananarivo, in timp ce Air Madagascar are curse din Johannesburg si Nairobi. De la aeroport pana in centrul capitalei, puteti apela la companiile de taxi, iar drumul va costa 15 USD.

Drumul de la Bucuresti la Antananarivo dureaza destul de mult, avand in vedere ca nu exista zbor direct cu aceasta destinatie. In functie de compania aeriana pentru care optati, trebuie sa faceti escala la Paris si Mauritius.

Calatoria cu autocarul in Madagascar

Autobuzele care fac legatura intre principalele orase din tara circula sub sigla Madabus. Acestea sunt recunoscute pentru faptul ca respecta programul de plecari/sosiri, sunt confortabile si sigure. Oricum, localnicii folosesc in mod special microbuzele, in timp ce unele artere, care fac legatura intre capitala si Toamasina, pot fi parcurse cu autobuzele publice. Turistii pot oricand face rezervare la companiile de transport care dispun de autobuze moderne si confortabile asa cum sunt cele operate de compania Mada Smiles, care acopera traseele turistice cele mai importante, traversand tara de la sud la est si pentru care platiti aproximativ 30 Euro/persoana.

Calatoria cu asa numitele taxi –brousses, un fel de taxi colectiv, ce poate lua pana la 9 pasageri, sunt o modalitate de transport foarte intalnita in Madagascar. Pe langa faptul ca sunt foate ieftine, 10 USD/ persoana pentru un drum de 360 km, din capitala pana la Tamatave, au avantajul ca circula si pe timpul noptii si nu au statii, asa incat puteti ajunge destul de repede la destinatie.

Calatoria cu trenul in Madagascar

Reteaua feroviara a tarii, care insumeaza aproximativ 850 km de cale ferata, dateaza inca din timpul colonistilor si este astazi gestionata de compania Madarail, care a demarat in urma cu cativa ani un proces de modernizare al cailor ferate la nivel national. In acest sens, exista trenuri la clasa I, care sunt confortabile si mai putin aglomerate, in timp ce localnicii obisnuiesc sa calatoreasca la clasa II-a., iar cele mai frecventate rute sunt intre Antananarivo-Toamasina-Antsirabe, dar si intre Moramanga si Lacul Aloatra. Exista si un tren gestionat de o companie privata, denumit Michelin, care circula pe ruta Antananarivo-Toamasina, fiind una dintre favoritele turistilor, datorita peisajelor spectaculoase pe care le traverseaza. Pentru calatoria cu acest tren este necesar sa faceti rezervarea biletelor in avans.

Calatoria cu barca in Madagascar

Calatoria cu barca este o destul de frecventa in Madagascar, in special in zona de coasta a tarii, desi calatoria in sine nu este considerata cea mai sigura, din cauza prezentei cicloanelor, mai ales in timpul sezonului ploios, care traverseaza tara intre lunile mai si septembrie. Oricum, exista curse cu feribotul care circula zilnic intre continent si insulele din imprejurimi, iar biletele variaza inte 12 USD si 18 USD/persoana, in functie de companie.

Calatoria cu masina in Madagascar

In Madagascar, autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers si aveti nevoie de permis de conducere international. Retineti ca purtarea centurii de siguranta este obligatorie. Benzinariile sunt numeroase si se gasesc atat in zonele urbane, cat si pe drumurile regionale. Pentru a inchiria un autoturism in Madagascar, trebuie sa aveti cel putin 23 de ani si permis de conducere cu o vechime de cel putin un an. Odata cu inchirierea autoturismului, sunteti obligati sa incheiati si o asigurare de raspundere civila. Din cauza conditiilor de drum dificile, majoritatea companiilor rent- a-car, pun la dispozitia clientilor masina cu sofer, iar pretul variaza intre 40 si 60 USD/zi. Oricum, daca va aflati in Madagascar, in sezonul ploios, optati pentru inchirierea autoturismelor de teren, care va vor ajuta sa va deplasati cu mai multa usurinta. La nivel national, doar un sfert din drumurile rutiere sunt asfaltate, iar dintre acestea majoritatea sunt slab intretinute, iar singurul drum pe care se poate circula in conditii de maxima siguranta este autostrada Antananarivo - Toamasina - Toliara.