Ghid turistic Tamatave

Despre Tamatave

Toamasina, cunoscut si ca Tamatave, este al doilea oras ca marime din Madagascar si cel mai important port al tarii. Doua povestiri explica denumirea asezarii. O teorie spune ca numele deriva de la denumirea in portugheza a Sfantului Toma, Sao Tornas. A doua ipoteza atribuie numele regelui local Radama. La prima vizita a acestuia in oras acesta a ingenunchiat sa bea apa si a spus: “Toa masina” (“E sarata”). Orasul a fost aproape in intregime distrus de un urgan in 1927 si reconstruit in jurul bulevardului principal Poincare. Asezarea se intinde intre Golful Ivondro si o imensa plaja de-a lungul Oceanului Indian.

Trecutul sau colonial poate fi observat in strazile largi, umbrite de palmieri si cladiri construite in stil arhitectural francez. Din punct de vedere turistic, se spune ca Toamasina este pentru capitala Antananarivo, ce este Nisa pentru Paris sau Brighton pentru Londra. Totusi, in ciuda renumelui de statiune litorala, in apele de la tarm nu se poate inota din cauza poluarii si a rechinilor. Pentru inot trebuie sa va deplasati cativa km mai in nord, unde recifii de corali formeaza o bariera naturala impotriva rechinilor. Orasul este unul sigur atat ziua cat si noaptea si poate fi strabatut la pas.

Principala atractie turistica a localitati este Bulevardul Joffre. Toate activitatile comerciale se desfasoara aici: banci, inchirieri de masini, farmacii, restaurante, buticuri cu suveniruri. Nu ratati cele doua bazaruri ale orasului, Bazar-Be ("Piata Mare”) si Bazar kely ("Piata Mica”). De acolo puteti cumpara vanilie in toate formele posibile, diverse fructe exotice sau artizanat traditional. Un loc interesant de vizitat este Piata Coloanei. Se spune ca in secolul XVII aici a trait vrajitoarea Timasy Vavitiana care ar fi facut numeroase miracole. Ea este ingropata tot aici, iar zona s-a transformat intr-un loc de ritualuri pentru urmasii vrajitoarei. Turistii vin aici sa intrebe ce le rezerva viitorul. De vizitat si Muzeul Universitatii, Muzeul Portului si Palatul Elefantilor. In apropierea orasului se afla gradina zoological Ivoloina, unde lemurii mananca din mana turistilor, dar si Cascada Ivondro, care merita vazute.

Tamatave