Despre Malaezia

Situata in Asia de sud-est, Federatia Malaezia, asa cum este denumita oficial, se intinde pe o suprafata de 329.733 km² si numara 29.179.952 locuitori (2011), cu o densitate de 86.44 loc./km². Speranta de viata a locuitorilor de aici este de 76,99 ani pentru barbati si 71,28 ani pentru femei, iar limba oficiala a statului este malaeza.

Sub aspect administrativ, statul se imparte in 13 state (negeri) si 3 teritorii federale. 11 state si 2 teritorii federale se gasesc in Peninsula Malaeziana, cunoscuta si sub denumirea de Malaezia de Vest. Doua state situate pe insula Borneo, Sabah si Serawak, sunt denumite generic - Malaezia de Vest. Capitala tarii si, totodata, centrul cultural, economic si financiar al Malaeziei, unul dintre cele trei teritorii federale, este la Kuala Lumpur, oras situat in sud-vestul peninsulei Malacca, la confluenta raurilor Klang si Gombak, intr-o regiune colinara. Kuala Lumpur este unul dintre cele mai interesante orase din lume si ocupa locul sase in topul celor mai vizitate destinatii turistice de pe mapamond. Diversitatea etnica si culturala, costurile relativ reduse, numeroasele monumente istorice, printre care, Marea Moschee, Templul celor 1000 de Buddha, edificii in stil maur si chinezesc, dar si palate noi si moderne, cum ar fi Palatul Parlamentului sau Petronas Twin Towers, sunt doar cateva dintre atractiile acestei metropole. Festivitatile si evenimentele culturale sunt si ele un punct de atractie major pentru turisti. Evenimentele prilejuite de Thaipusam, o sarbatoare hindusa, celebrata de etnicii tamil, in lunile ianuarie-februarie, atrage, an de an, mii de turisti in Malaezia.

Zona de afaceri, dar si viata de noapte cea mai antrenanta a capitalei, se gaseste in partea de nord-est a capitalei, unde se afla si cele mai luxoase hoteluri si magazine, cluburi si baruri, iar cartierul este denumit, de localnici, Golden Triangle. In sudul capitalei, se gaseste „Little India” (Mica Indie), un cartier plin de magazine si buticuri, dar si restaurante, ce merita vizitate. Kuala Lumpur cuprinde mai multe zone rezidentiale si suburbii si un numar de noua orase satelit, fiecare cu administratie proprie. Totalitatea acestora formeaza statul Selangor, o adevarata metropola, cunoscuta sub numele de Valea Klang.

Coasta estica a Maleziei este reprezentata de orase ca Kelantan, Pahang si Terengganu si este o regiune populata, in special, de credinciosii musulmani. Unul dintre cele mai interesante orase, Georgetown, situat pe coasta de vest, capitala a insulei Penang, atrage turistii, prin multitudinea de edificii culturale si monumente istorice. Simbioza culturala si religioasa a locuitorilor, musulmani si chinezi, dau un aer cu totul special acestei zone. Al patrulea mare oras al tarii, Ipoh, se gaseste pe coasta vestica a peninsulei Malaezia. Centrul istoric al orasului este una dintre cele mai pitoresti locuri din tara, situat la vest de raul Kinta. Nu mai putin interesant este orasul Joror Bahru, situat in zona sudica a tarii, cu moschei deosebite (Abu Bakar), dar si temple chinezesti.

Pe coasta estica, un adevarat centru economic al tarii este Kunatan, capitala provinciei Pahang, cucereste turistii prin plajele deosebite, Teluk Cempedak fiind una dintre cele mai interesante. Cascada Sungai Pandan, deosebit de frumoasa, sau Gradina zoologica, alaturi parcurile cu vegetatie luxurianta, cum se poate observa in Gelora Park, suteaza Kunatan in topul celor mai cautate destinatii turistice ale tarii.

In nord-vestul coastei Bornei, cu panorama spre Marea Chinei, se afla Kota Kinabalu, capitala a statului Sabah. Este unul dintre cele mai aglomerate regiuni din Malaezia, reprezentand punctul de tranzit pentru turistii care doresc sa-si petreaca vacanta in Borneo. Orasul este format din mai multe insule tropicale, cu o vegetatie bogata. Aici se afla si muntele Kinabalu, cel mai inalt din Malaezia, ce face parte din rezervatia natioanala ocrotita de UNESCO.

In sudul Peninsulei Malaezia, la aproximativ 150 km distanta de capitala Kuala Lumpur, se afla Malacca, renumita pentru cladirile istorice cu arhitectura de inspiratie coloniala, ce pastreaza si astazi multe dintre influentele colonistilor portughezi.

Malaezia este o tara unica atat prin peisajele spectaculoase, cat si prin modul fericit in care a reusit sa imbine traditiile chineze, indiene si malaeziene, ce au condus la aparitia unei societati ce se caracterizeaza prin tolereanta si ospitalitate.

Articole din Malaezia

Cele mai frumoase plaje ale lumii
Cele mai frumoase plaje ale lumii

Toti vrem sa vedem cat mai multe intr-o viata de om, insa cu atat de multe optiuni, nu stim de unde sa incepem. Recomandarea noastra nu include plajele...