Cum se ajunge in Malaezia

Calatoria cu avionul in Malaezia

Cel mai important aeroport international din Malaezia este Kuala Lumpur International Airport (KUL), unul dintre cele mai mari din Asia de sud–est, se gasete in Sepang, la aproximativ 50 km distanta de Kuala Lumpur. Terminalul pentru Pasageri (PTC) este cel care atrage atentia in mod deosebit. La proiectarea acestuia s-a avut in vedere pastrarea si evidentierea luminii naturale, motiv pentru care este prevazut cu pereti de sticla uriasi. Terminalul este, de fapt, un complex de cladiri alcatuit din terminalul propriu zis, cladirea Satelit si o pasarela uriasa. Cladirea Satelit gazduieste 80 de camere in regim hotelier, alaturi de 450 de camere aflate in administratia lantului hotelier Pan Pacific Klia Hotel. Zona de cumparaturi a terminalului se intinde pe 85.000 m². Terminalul A este folosit de companiile internationale care efectueaza zboruri din Kuala Lumpur. Pasagerii trebuie sa traverseze terminalul pana la Aerotren. In aceasta zona se afla numeroase buticuri duty free si magazine exclusiviste, precum Burberry, Harrods, Montblanc, Salvatore Ferragamo, Mango sau Harrods. Un numar impresionant de restaurante si zone de odihna, apartinand companiilor internationale, sunt disponibile in Airside Transit Hotel. Terminalul mai ofera facilitati precum o camera de rugaciune pentru pasagerii musulmani. Unele zone de lounge, ofera si spatii de joaca pentru copii si sali de cinema, iar una dintre atractiile principale ale terminalului este reprezentata de expozitia de padurile tropicale amenajata in incinta.

Low Cost Carrier Terminal (LCCT), este un terminal destinat companiilor low cost. Este situat la aproximativ 20 km departare de Terminalul Principal si poate fi considerat un aeroport in sine. Terminalul KL City Air (KL CAT) este o extensie a Aeroportului International. Situat in KL Sentral si ofera servicii de check-in pentru patru companii, respectiv, Cathay Pacific, Emirates Airline, Malaysia Airlines si Royal Brunei Airlines.

Nu mai putin de 57 de companii internationale din Asia si Europa fac legatura intre capitala Kuala Lumpur si restul capitalelor lumii. Printre companiile europene care zboara de pe acest aeroport, se numara KLM (Amsterdam) si Lufthansa (Frankfurt, Bangkok). Aeroportul beneficiaza de o buna conexiune cu centrul capitalei Kuala Lumpur prin cele doua linii de tren, Klia Express si Klia transit. Klia Expres functioneaza non stop intre terminalul principal al aeroportului si gara Kuala Lumpur Sentral, o calatorie de 57 km, parcursa in 28 de minute. Klia Transit este un tren de mare viteza care face legatura intre Gara Sentral si aeroport. Circula pe aceeasi ruta cu Klia Express, dar are trei statii intermediare. Serviciile de check-in nu sunt disponibile in statiile Klia Transit. O alta optiune de transport este cu Aerotrenul, care transporta pasagerii intre terminale si Cladirea Satelit, o calatorie ce dureaza 5 minute, si poate prelua pana la 5.805 pasageri pe ora si 83 de pasageri pe cursa. Compania nationala aeriana Malaysia Airlines are destinatii in atat in Asia, cat si in Australia. Alte aeroporturi importante, pe care se opereaza atat zboruri interne, cat si internationale sunt Kota Kinabalu (Sabah), Kuching (Sarawak), Penang, Langkawi si Johor Bahru. Majoritatea oraselor malaeziene au zboruri in Singapore, prin Air Asia si Fire Fly. Pentru a ajunge de la Bucuresti la Kuala Lumpur, cautati un zbor pe ruta Viena – Bangkok – Kuala Lumpur, un drum de aproximativ 14 h.

Calatoria cu autobuzul in Malaezia

In Kuala Lumpur exista un sistem de transport in comun modern, format din autobuze, taxiuri, monorail si trenul usor, care asigura un acces rapid din capitala in cele mai indepartate colturi ale tarii. Gara KL Sentral este principalul punct de plecare al mijloacelor de transport publice, fie ca este vorba de trenuri sau autobuze. Pentru a folosi mijloacele de transport puteti achizitiona abonamente cu valabilitate de o 1 zi, 3 zile, 7 zile sau 15 zile. Exista mai multe companii de transport cu autobuzul in Malaezia, printre cele mai importante se numara Starmart Express, Konsortium Express, Grassland Express, Five Stars si Golden Mile Complex. The Hop On Hop Off Bus este linia de autobuz la care puteti apela pentru a vizita cele mai importante 40 de locuri locuri din capitala malaeziana, cu 22 de statii. Biletele, cu o valabilitate de 1 sau 2 zile, pot fi cumparate atat de la Gara KL Sentral, cat si de la Oficiul de Turism din Malaezia. Aceste autobuze au statii in Puduraya, Pasarakyat si Gara Kuala Lumpur Sentral. Daca plecati din Gara KL Sentral, puteti cumpara bilete de la etajul al doilea al garii. Un bilet costa 7.80RYM/persoana. Tot de aici puteti achizitiona - Pachetul Genting – care, pe langa transport, va permite calatoria cu telefericul si intrarea in Parcul Theme. Unele oferte incearca sa-i atraga pe clienti, incluzand in pret si o masa la restaurant. Pentru un astfel de pachet platiti (luni – joi) 31 RYM/persoana, iar de vineri – duminica, 38 RYM/pers. Plecarile sunt din ora in ora si autobuzele sunt confortabile si prevazute cu aer conditionat.

Calatoria cu trenul in Malaezia

Sistemul feroviar este relativ ieftin si eficient. Totusi, rutele se intersecteaza destul de rar, cu un numar redus de interconexiuni. Principale trenuri care circula in Kuala Lampur sunt KL Monorail, Star LRT, Putra LRT, ERL si KTM Komuter. Mai exista si un tren numit Klia Express, care circula, non stop, intre Gara KL Sentral si Aeroportul International din Kuala Lampur. Pretul biletelor variaza in functie de distanta parcursa si pot fi cumparate de la casierii si de la automatele situate la intrarea in gari. Gara, desi nu este foarte moderna, beneficiaza de platforme cu marcaje care le indica cu exactitate pasagerilor de unde trebuie sa ia trenului. Nu exista un program de sosiri/plecari, dar trenurile circula destul de des, iar vagoanele sunt curate si prevazute cu aer conditionat. Gara KL Sentral este cea mai mare din tara.

Daca intentionati sa folositi atat trenurile cat si autobuzele, puteti achizitiona un card special – Touch’n go travel card - care poate fi cumparat atat din statiile de autobuz, cat si de la ghiseele garilor KL Sentral, Masjid Jamek, KLCC, Dang Wangi, Ampang Park si Bangsar Rapid. Pretul unui astfel de card este de 10 MYR si poate fi alimentat ori de cate ori doriti, avand grija ca suma minima sa nu scada sub 10 MYR. Cardul poate fi folosit pentru calatoriile de o zi, cu trenurile Rapid KL, NadiPUTRA, Ampang si Sri Petaling Kelana Jaya, KTM Komuter, KL Monorail si Express Rail Link (ERL). Trebuie sa introduceti cardul in automat si acesta extrage suma aferenta distantei parcurse. De asemenea, puteti calatori nelimitat pe toate rutele Rapid KL LRT si cu autobuzul, folosind acest card, care are o valabilitate de 7 zile.

KTMB (Keretapi Tanah Melayu Berhad) este principalul operator feroviar care face legatura intre principalele orase din Malaezia, dar si din Singapore si Thailanda. Biletele pot fi achizitionate cu pana la 60 de zile inainte. Trenul E&O Express (The Eastern and Oriental Express), este un tren care va ofera ocazia sa calatoriti in compartimente moderne, cu servicii deosebite. Trenul porneste din Singapore si are statii in Gara Sentral din Kuala Lampur, Butterworth, Bangkok, Chiang Mai si Vientiane.

Calatoria cu masina in Malaezia

Circulatia pe drumurile din Malaezia se efectueaza pe partea stanga a sensului de mers. Drumurile rutiere sunt intr-o stare foarte buna, cu autostrazi bine intretinute, prevazute cu zone de odihna, restaurante si benzinarii. Limitele de viteza pe autostrada pot ajunge pana la 110 km/h si 70 km /h in localitati, daca pe tronsonul de drum nu sunt impuse alte limite de viteza. Semnalizarea rutiera este similara cu cea europeana si, in general, intersectiile sunt semaforizate. Pentru a utiliza autostrazile trebuie sa platiti o taxa, care poate fi perceputa si la traversarea unor poduri.

Drumurile rurale si de munte sunt foarte moderne. In Malaezia este obligatorie purtarea centurii de siguranta si este interzis folosirea telefonului mobil, daca nu dispuneti de hands-free. Parcarile se realizeaza numai in locurile special amenajate. Acestea sunt la nivelul solului sau supraetajate si se gasesc atat in zonele hotelurilor importante, cat si in apropierea marilor centre comerciale. Carnetul de conducere romanesc poate fi utilizat in Malaezia pe o durata ce nu poate depasi 90 de zile de la intrarea in tara.