Ghid turistic Insula Tioman

Despre Insula Tioman

Tioman este o insula mica, de 39 km lungime si 12 km latime, situata in largul coastei de est a peninsulei Malaezia. Aceasta insula face parte din Parcul Mersing Marine, care contine insulele mai putin comerciale.

Pe insula veti putea vedea soparle enorme si o abundenta de pisici domestice.
Juara este o plaja foarte linistita, in special in afara sezonului, cand aproape nimeni nu este acolo. Locul in sine este impartit in doua plaje, care sunt separate de un mic deal. Plaja mai spre nord are nisip foarte fin, inotul se poate practica in conditii bune, dar mersul pe jos prin apa poate fi dureros. Plaja mai spre sud este si mai linistita. Nisipul este fin si nu exista obstacole in apa.

Pe insula veti gasi facilitati pentru scuba diving si scufundari. Parcul marin Tekek are un recif artificial situat langa debarcaderul sau. La sud de Jetty apa este suficient de adanca pentru a inota, oferind vederi minunate la o varietate de peste si chiar broaste testoase.

Tioman este o zona duty-free si ofera o buna selectie de alcool si tigari la preturi foarte mici. Principala piata de desfacere este " vision duty free". Satele Paya si Salang au mici magazine. ATM-urile sunt disponibile la Tekek.

In functie de locul in care veti manca, alimente poate fi destul de scump pe Tioman, in comparatie cu alte locuri din Malaezia. In Kampung Genting exista mai multe locuri in care puteti servi masa, in special situate in jurul debarcaderului.

In timp ce pe cele mai comercializate insule de pe Coasta de Est ale Malaeziei turismul este foarte dezvoltat, Tioman nu a fost inca invadat de turismul de masa, astfel incat preturile sunt oferite in asa fel incat sa atraga. Pe Tioman veti gasi oportunitati de cazare ieftina. Retineti ca unele locuri raman deschise tot timpul anului. Cele mai multe dintre locurile de cazare sunt in partea de nord a insulei.

Transportul local se bazeaza pe bicicleta, masini la Tekek, si barca. Un drum din beton trece prin Tekek, se intinde de la statiunea Berjaya in sud, dincolo de aeroport, si la capatul de nord al localitatii Tekek.

Insula Tioman