Cum se ajunge in Malawi

Calatoria cu avionul in Malawi

In Malawi cel mai usor se ajunge cu avionul, avand in vedere ca exista o serie de companii aeriene din Europa care au programate zboruri cu aceasta destinatie, in timp ce din capitale importante din Africa, precum Jahannesburg, Nairoibi sau Addis-Ababa exista curse efectuate de Ehiopian Airlines, iar compania nationala de zbor Air Malawi, efectueaza numeroase zboruri intre principalele orase ale tarii. Cel mai mare aeroport al tarii este Kamuzu International Airport (LLW) si se gaseste in capitala Lilongwe. Pentru cursele internationale, trebuie sa achitati o taxa de aeroport in valoare de 30 USD. De aici exista numeroase legaturi cu aeroportul Chileka International Airport din Blantyre, considerat cel mai mare oras din sudul tarii. Turistii pot apela la cursele charter efectuate de compania Nyasa Air, care zboara din capitala catre cele mai importante destinatii din tara. Pe aeroportul din Lilongwe, alaturi de compania Air Malawi, opereaza zboruri companii precum African Airways, Kenya Airways, dar si British Airways.

Drumul de la Bucuresti pana la Lilongwe poate fi considerat destul de solicitant, avand in vedere ca aveti nevoie de nu mai putin de 32 de ore pentru a ajunge la destinatie, calatorie in care trebuie sa faceti nu mai putin de 3 escale la Frankfurt, Addis-Ababa si Lulumbaschi.

Calatoria cu autocarul in Malawi

Autobuzele sunt cunoscute in limbaj local sub denumirea de matolos si au rute atat la nivel local, cat si intre principalele destinatii turistice din Malawi. Sunt, de altfel, foarte ieftine si ofera ocazia turistilor de a interactiona cu localnicii. Sunt mai mereu supra aglomerate si sa nu va mire daca, alaturi de pasageri, sunt transportate animale si bagaje de mari dimensiuni, motiv pentru care calatoria cu matolos, poate fi considerata o adevarata provocare.

Daca sunteti adeptii calatoriilor mai confortabile, puteti face rezervare la diversele companii care ofera servicii de transport public si care pun la dispozitia pasagerilor autobuze curate, spatioase si prevazute cu aer conditionat. Pretul biletului difera in functie de categoria pentru care optati, respectiv autobuzele lux sau express. Cele mai ridicate preturi sunt cele practicate de compania Shire bus Lines, care dispune de autobuze luxoase si care au programate curse de trei ori pe zi de la Blantyre la Lilongwe, in timp ce autobuzele Sacremento bus au o linie express care face lagatura intre capitala si Mzuzu. Autobuzele companiei Stagecoach sunt foarte confortabile si au avantajul de a circula in majoritatea oraselor tarii. In zonele rurale, autobuzele si microbuzele sunt destul de rare, iar localnicii apeleaza la camioane vechi, transformate in mijloc de transport public pentru a se deplasa dintr-un sat in altul. Si taxiul este o modalitate de transport la indemana, in conditiile in care este destul de dificil sa inchiriati o masina, daca va aflati in afara oraselor Lilongwe si Blantyre.

Calatoria cu masina in Malawi

In Malawi puteti ajunge cu autoturismul daca veniti din Mozambic, Tanzania sau din Africa de sud. Iar pentru a conduce masina in Malawi, aveti nevoie de permis de conducere care sa contina informatii traduse si in limba engleza. Mai retineti ca masina se conduce pe partea stanga a sensului de deplasare. In general, tara dispune de o retea de drumuri relativ bine intretinute, desi rutele secundare devin cu totul impracticabile in timpul ploilor. Autostrada M1, care traverseaza Malawi si leaga Tanzania de Mozambic, este considerat unul dintre cele mai sigure, iar peisajul pe care il parcurgeti este cu adevarat spectaculos, deoarece aveti sansa sa treceti pe langa Muntii Viphya, Dedza si prin regiunea Chikwawa, din sudul tarii. Pe drumurile rurale este bine sa circulati cu atentie sporita la pietoni si animale si evitati sa circulati pe timpul noptii, din cauza lipsei iluminatului public. Benzinariile sunt numeroase, asa incat nu veti intampina dificultati daca parcugeti distante lungi, desi e bine sa alimentati ori de cate ori aveti ocazia.

Calatoria cu barca in Malawi

Companiile MV Ilala si MV Mtendere efectueaza transportul cu feribotul o data pe saptamana, intre Monkey bay si Chilimba. Costul biletului este destul de ieftin, dar conditiile de transport sunt limitate.