Despre Malta

Atunci cand alegeti destinatia pentru o vacanta ideala, Malta se numara printre tarile care pune la dispozitia turistilor foarte multe oportunitati de petrecere a timpului liber. Astfel, Malta sau Republica Malta se afla in lista tarilor insulare ale Europei de Sud si este situata la o distanta de aproximativ 100 de kilometri de Sicilia si aproape 300 de kilometri de Tunisia. Faptul ca Malta include mai multe insule ar putea reprezenta un atu pentru aceasta tara in ceea ce priveste iubitorii de plaja si soare.

Malta nu are o suprafata foarte mare, intinzandu-se pe aproximativ 316 kilometri patrati, insa, este o tara cu o densitate a populatiei foarte mare, aici locuind aproximativ 400.000 de oameni. Chiar daca Valetta este numita capitala republicii, cel mai mare oras din Malta ramane insa Birkirkara. Tara dispune de sase insule foarte frumoase, fiecare avand identitatea ei prin faptul ca, de-a lungul timpului, a fost stapanita de diferite puteri ale lumii. Printre acestea se numara Insula Malta, care se intinde pe aproximativ 246 de kilometri patrati, Insula Gozo, un taram destul de micut, Insula Filfa, al carei nume inseamna de fapt “boaba de piper” si doua insule gemene, Sfantul Paul. Insulele sunt perfecte pentru cei care sunt amatori ai sporturilor nautice, precum surfingul sau scufundarile, dar si pentru cei carora le plac alte sporturi precum golful, tenisul, calaria.

In ansamblu, Malta este impartita in sapte regiuni diferite: Gozo, Nord, Nord-Est, Est, West, Partea Centrala si Partea Sudica. In ceea ce priveste clima, aceasta s-a dovedit in timp a fi una foarte prietenoasa, atat cu localnicii, cat si cu turistii, pentru ca temperatura medie anuala este de 18 grade. Climatul mediteranean face ca in Malta verile sa fie calduroase, cu temperaturi de aproximativ 24 de grade celsius, pe cand iarna termometrul arata in general nu mai putin de 12 de grade. Precipitatiile nu sunt foarte intalnite in aceasta republica, asa ca nu va trebui sa puneti in bagaj o umbrela.

Bucataria malteza va va fascina cu siguranta, pentru ca aici veti avea ocazia sa mancati foarte mult peste, gatit in diferite moduri, dar si fructe de mare. Salatele de creveti sau platourile cu stridii se vor regasi frecvent in meniurile malteze, avand in vedere ca Marea Mediterana este foarte bogata pentru pescarii din intreaga tara. Un alt deliciu culinar care este specific, in special Maltei, este tocana de iepure. Aceasta este gatita dupa o reteta pe care maltezii nu vor sa o dea mai departe cu nici un pret. De asemenea, veti putea gusta si mancaruri italienesti, precum paste sau pizza, datorita influentei din Italia.

Timpul liber nu va exista in Malta, pentru ca atunci cand sositi aici veti avea ocazia sa va bucurati de multe obiective turistice interesante. Teatrul si muzica reprezinta doua domenii care sunt foarte bine reprezentate in republica mediteraneana si, adeseori, veti putea asista la piese de teatru in aer liber. Nici concertele nu se lasa mai prejos, ele incluzand atat muzica moderna, cat si clasica. Numai capitala Maltei, Valletta va pune la dispozitie peste trei sute de monumente istorice, unele mai interesante decat celelalte, asa ca trebuie sa ajungeti si aici. Mai apoi, trebuie sa aveti in vedere templele foarte frumoase din insulele malteze, in special, cele din Malta si Gozo. Acestea se numara printre cele mai vechi constructii care au fost realizate om. Cateva exemple sunt: Hagar Qim, Mnajdra sau Templele Tarxien.

Viata de noapte este si ea destul de bine reprezentata in Malta, asa ca zilele vor fi pline de vizite la obiective turistice, iar, cand se lasa noaptea, veti putea petrece pana in zori alaturi de localnici. De precizat este si faptul ca statul maltez este presarat cu numeroase buticuri din care veti putea cumpara suveniruri pentru cei dragi de acasa, care nu v-au putut insoti. Malta va asteapta!

Articole din Malta

Top 10 destinatii europene
Top 10 destinatii europene

Anual, se intocmesc tot felul de clasamente pe baza unor factori, cum ar fi: numar de turisti, destinatii scumpe, destinatii ieftine etc. De aceea, este...