Ghid turistic Agadir

Recomandat pentru: plaja, surfing, golf, camile, relaxare

Despre Agadir

Agadir este un port maritim in Sud-Vestul Marocului, pe tarmul Atlanticului, la poalele muntilor Atlas, la nord de punctul unde raul Sous se varsa in ocean. A fost ocupat in secolul al XVI-lea de portughezi, iar mai tarziu a devenit port marocan independent. Dupa Criza Marocana din 1911, a fost ocupat de trupe franceze, in 1913. Dezvoltarea moderna a inceput in 1914, odata cu construirea portului, dar si cu dezvoltarea pescuitului. Distrus in 1960 de o serie de cutremure si un incendiu, orasul a fost reconstruit la sud de amplasamentul initial.

Agadir este unul dintre primele porturi importante din lume, in ce priveste comercializarea sardinelor. Economia sa se bazeaza pe pescuit si turism, Agadir fiind una dintre cele mai mari piete din Maroc. Este cunoscut de asemenea, si pentru exportul de cobalt, mangan, zinc si citrice.

Clima cu ierni blande (temperatura medie in ianuarie, la amiaza este de 20 grade C), si plajele foarte bune, au facut din Agadir o destinatie ideala pentru soarele de iarna. Este si o renumita statiune balneara.

Din cauza cladirilor sale mari, a drumurilor largi, a hotelurilor moderne si a cafenelelor in stil european, Agadir nu este un oras tipic marocan, ci un oras modern si dinamic. Este de asemenea renumit si pentru produsele sale alimentare pe baza de fructe de mare si pentru agricultura.

Cateva dintre cele mai frumoase plaje sunt localizate in nordul Agadirului: Agadir Beach, Tamaounza, Aitswal Beach, Imouran, Taghazout, Bouyirdn, Timzguida, Aghroud, Imiouadar.

In Agadir exista cateva muzee, ce merita vizitate: Musee de Talborjt, Musee Bert Flint, le Musee de Arts Berberes, Musee Municipal de Agadir si La Medina de Agadir.

Pentru iubitorii de plimbari in aer liber, recomandam parcurile Valee des Oiseaux, gradinile Olhao si Ibn Zaidoun.

Orasul este deservit de aeroportul Al Massira, situat la circa 22 km de oras.

Cazarea in Agadir se poate face la unul dintre nenumaratele hoteluri de trei si patru stele, iar masa se poate lua la unul dintre restaurantele din oras, unde se pot servi preparate din bucataria marocana, mediteraneana sau internationala.

Agadir