Ghid turistic Ceuta

Recomandat pentru: arhitectura, cladiri istorice, istorie, puncte de interes

Despre Ceuta

Ceuta este un oras autonom al Spaniei, o enclava de 18 kilometri patrati, localizata pe coastra nordica a Africii, care imparte granita cu Maroc in vest. Separata de Peninsula Iberica prin Stramtoarea Gibraltar, Ceuta se afla la granita dintre Marea Mediterana si Oceanul Atlantic. Ceuta, impreuna cu enclava spaniola Melilla, sunt cele doua teritorii spaniole locuite din Africa Continentala. A facut parte din provincia Malaga pana in anul 1995, cand i-a fost declarat statutul de oras autonom.

Puteti ajunge in Ceuta cu feribotul, din Algeciras, Cadiz. In fiecare zi, acestea efectueaza curse din 30 in 30 de minute. De pe continent, Ceuta este accesibila doar din Maroc. Veti avea nevoie de pasaport pentru a trece din Maroc in Ceuta si de o carte de identitate valabila pentru a veni din Spania continentala catre Ceuta, cu feribotul. Fiti atenti, deoarece atunci cand intrati in Ceuta din Maroc, localnicii vor incerca sa va vanda formulare de intrare/iesire. Nu le cumparati, deoarece acestea sunt disponibile gratuit in vama. In Ceuta exista si un heliport, unde compania Heli sur Este opereaza zboruri intre Malaga si orasul din Africa.

Fiind un oras mic, cea mai buna varianta pentru a il explora este sa faceti plimbari sau sa mergeti cu bicicleta. Si taxiurile sunt disponibile, dar aveti grija ca soferul sa porneasca taximetrul si negociati pretul inainte.

In zona exista cateva biserici si fortificatii, pentru cei care sunt interesati in istoria Euro-Africana si in relatiile interguvernamentale. Zonele centrale si faleza sunt foarte curate si bine intretinute, iar acolo puteti face plimbari intr-un mediu sigur sau va puteti opri la o cafenea sau un magazin, pentru cumparaturi.

Ceuta este un port liber, acest lucru insemnand ca nu exista taxe pentru bunuri sau, daca exista, sunt foarte mici. Economia acestui oras se bazeaza pe tranzitul pe care il fac turistii din Maroc pentru o zi de cumparaturi. Aici gasiti toate tipurile de magazine, de la chioscuri la magazine modeste si bijuterii fine, dar si lantul de magazine El Corte Ingles.

Pentru a lua masa exista foarte multe variante din care puteti alege, de la cafenele la reprezentanta McDonald’s, numita Mc Auto si pana la restaurantele fine.

In ceea ce priveste locurile de cazare, va recomandam Ceuta Parador. Preturile de la unitatile de cazare incep de la 20 de Euro/noapte.

Ceuta