Ghid turistic Mayotte

Recomandat pentru: plaja, shopping, alte atractii

Despre Mayotte

Situate la nord de canalul Mozambic, in Oceanul Indian, intre coasta de est a Africii si Madagascar, Insulele Mayotte se intind pe o suprafata teritoriala de 374 km² si numara aproximativ 200.000 de locutori. Din punct de vedere administrativ, Mayotte are statut de regiune de peste mari ce apartine Frantei si este alcatuita din doua insule importante, respectiv, Grande Terre si Petite Terre, dar si alte cateva mici insule, astazi, nelocuite. De origine vulcanica, insulele au facut parte din Arhipelagul Comoro.

Primii locuitori ai insulei au fost arabii, care au pus aici bazele sultanatului Mawuti, in secolul IX. Ulterior, insulele au fost ocupate de triburi bantu, care eu emigrat din coasta nord-estica a Africii, iar in secolul XVII, au sosit aici alte populatii de origine africana, din zona Madagascarului. Astazi, fiecare dintre aceste grupuri etnite isi pastreaza pastreaza traditiile si obiceiurile, reusind sa convietuiasca in armonie. Sub aspect politic, in insule functioneaza sistemul democratic, unde puterea executiva este exercitata de guvern si la nivel national, insulele Mayotte, au doi reprezentanti in Senatul Francez si unul in Adunarea Nationala. Chiar daca din punct de vedere administrativ insulele au statut de domeniu de peste mari al statului francez, acestea functioneaza si astazi dupa un cod de legile islamice, ceea ce face foarte dificila integrarea insulei in structurile administrative ale Frantei, acestea fiind impartite in 17 comune, divizate la randul lor in 19 cantoane. Cel mai imare oras de pe insula este Mamoudzou, care are si rolul de capitala a regiunii franceze de peste mari. Mamoudzou sau Momoju este cel mai aglomerata zona urbana din Mayotte si se gasete Grande Terre (Mahoré) si a fost desemnata capitala a insulei incepand cu anul 1977.

Cu o economie bazata pe activitatile agricole, in Mayotte se cultiva vanilie, cafea, ylan-ylang, scortisoara si cocos, in timp ce in ultimii ani s-au inregistrat cresteri semnificative in domeniul exportului de creveti si homari. Alaturi de Franta, Mayotte intretine un comert activ cu Insulele Comore si Réunion. Nu se poate vorbi de o industrie a turismului, mai ales ca autoritatile mizeaza pe atragerea turistilor prin frumusetea peisajelor si a bogatiei florei si faunei. Inzestrate, intr-adevar, cu peisaje spectaculoase, in Mayotte se gasesc unele dintre cele mai frumoase insule de pe mapamond, ideale pentru petrecerea unei vacante de vis si pentru practicarea celor mai diverse sporturi nautice. Acestea sunt inconjurate de recife de corali si superbe lagune. De altfel, plimbarile cu canoe prin lagune reprezinta una dintre cele mai populare metode de ralaxare, odata ce ati ajuns aici. Mica insula Pamadzi, renumita pentru flora luxurianta, este una dintre destinatiile preferate de turistii pasionati de sporturile de apa. Insula gazduieste astazi un crater vulcanic plin cu apa de culoarea smaraldului, iar viata animalelor marine ramane de departe una dintre cele mai interesante argumente pentru a va determina sa va petreceti concediul aici. In acest sens, cele mai populare plaje sunt Salou, Plage Moya si N’Goudja. Clima deosebit de placuta si spectacolul naturii fac din Mayotte o destinatie interesanta si pentru turistii pasionati si de expeditii montane in regiunile Mtsapere si Choungi.

Mayotte gazduieste un numar limitat de mamifere, dar puteti fotografia aproximativ 35 de specii de pasari rare, iar diverstitate vietii marine este cea care atrage atentia in mod deosebit, iar delfinii, balenele si testoasele exercita o constanta atractie pentru turistii sositi pe insula. Daca aveti in plan sa va petreceti vacanta in zona de est a tarii, atunci Insula Bambo este ideala pentru relaxare, unde sunt amenajate restaurante si cluburi numeroase. In sud, Range N’Gouja, este de departe cea mai spectaculoasa, deoarece aveti ocazia sa filmati mii de testoase depunandu-si ouale sau pur si simplu puteti sa va plimbati pe nisipul alb si sa relaxati la umbra arborilor de boabab. In timp ce in vest, Plaja Tahiti, renumita pentru apele cristaline si nisipul stralucitor, este locul ideal pentru a va petrece catava zile de vacanta cu adevarat speciale.