Ghid turistic Moldova. Informatii utile si recomandari despre atractiile turistice, destinatiile si orasele din Moldova

Ghid turistic Moldova

Moldova, sau oficial Republica Moldova, este o tara din Estul Europei, ce se afla intre Romania la Vest si Ucraina la Est. Republica Moldova a facut parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, insa tara a devenit independenta dupa dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice.

Ceea ce este deosebit la aceasta tara il reprezinta faptul ca granita pe care o are cu Romania este formata din raul Prut si fluviul Dunarea. De asemenea, un alt rau important din aceasta tara este Nistru, rau cu mari implicatii istorice. Aceste rauri sunt mentionate foarte des in cartile de istorie, deoarece ele au protejat deseori acest teritoriu sau au ingreunat trecerea inamicilor.

Capitala tarii Chisinau sau, asa cum mai este supranumit, Orasul din Piatra Alba, se afla in centrul tarii. Orasul este denumit astfel datorita cladirilor de culoare deschisa, construite din piatra alba de calcar din cariera din Cosauti.

Republica Moldova este o tara mica, cu putin peste 4 milioane de locuitori, care sunt in mare parte vorbitori de limba romana, pe care ei o denumesc “Limba moldoveneasca”, iar celelalte limbi utilizate sunt rusa sau ucraineana. Republica Moldova nu are iesire la Marea Neagra, dar dispune de un port pe Dunare, in Giurgiulesti, care asigura transportul maritim.

Aceasta tara este plasata intr-o zona cu un climat temperat-continental, ceea ce duce la o evidentiere buna a anotimpurilor, iarna este blanda si vara calda.

Moldova este un teritoriu unde s-au intersectat diverse curente istorice si culturale, ce au scos in evidenta diverse traditii ale tracilor, slavilor sau celtilor, toate acestea oferind o aliura specifica.

Desi este o tara mica, ea dispune de un mare potential turistic. Astfel, sunt prezente rezervatii peisagistice sau monumente geologice deosebite, de mare valoare. Oamenii sunt primitori si calzi. Acestia pun foarte mult accent pe traditia populara dar si cea religioasa, in special pe hramurile bisericilor lor, eveniment ce are mari implicatii spirituale cu sarbatorile specifice.

Tipurile de turism pe care le promoveaza aceasta tara sunt cel rural (familiarizare cu traditiile, folclorul si distractiile din zonele rurale, produse mestesugaresti, participarea la procesul mestesugaritului), vitivinicol (cel mai mare depozit de vinuri din Europa se gaseste la Milestii Mici, cu o colectie de vinuri de peste 1,5 milioane de sticle) si cultural (din multitudinea de nationalitati care au trecut teritoriul tarii au rezultat multe muzee si colectii de exponate cu o mare valoare nationala si internationala).

Din punct de vedere administrativ, Republica Moldova este structurata pe 32 de raioane, cinci municipalitati (Chisinau, Balti, Tighina, Comrat si Tiraspol) si doua regiuni cu statut in disputa (Gagauzia si Transnistria). Transnistria este o parte a Moldovei care nu este controlata de guvernul acesteia. Aceasta zona si-a proclamat independenta in anul 1990, dar nu i-a fost recunoscuta.

In Republica Moldova s-au pastrat monumente si obiective turistice importante ce fac parte din patrimoniul cultural de mare valoare, precum: conace, cetati, situri arhelogice, manastiri, cetati, biserici sau zone etnografice cu arhitectura traditionala.

Republica Moldova dispune de un patrimoniu balneoclimateric demn de luat in seama, aceasta dispunand de 9 statiuni balneoclimaterice si 139 de case de odihna, care ofera prestari servicii in cadrul turismului de sanatate si frumusete.

Republica Moldova este o tara unde traditia, cultura, ineditul, distractia reusesc sa impresioneze placut orice persoana care doreste sa o viziteze.

Spune si prietenilor tai:

Top evenimente

Apr

30

Parada Ambarcatiunilor de la Split

O celebrare de 9 zile a tuturor navelor din apele din interiorul si din afara orasului. Data (urmeaza sa fie …

Detalii

Iun

1

Festivalul de Muzica Stockholm Early

Evenimentul Stockholm Early Music are loc in fiecare an in partea istorica a Stockholm-ului, Orasul Vechi. Programul muzical include …

Detalii

Aug

31

Carnavalul Caraibelor din Manchester

Festivalul este o procesiune compusa din fanfare, care alegorice cu DJ si trupe de dans colorate, precum si standuri …

Detalii

Iun

5

Concursul de Ambarcatiuni Vogalonga de la Venetia

Acest eveniment are loc in mod normal in duminica Inaltarii. Este o cursa de ambarcatiuni, lunga de 32 de …

Detalii

Iul

22

Turneul International de Tenis de la Hamburg

De la infiintare sa in 1892, acest turneu anual a fost o intalnire sportiva bine stabilita a circuitului international …

Detalii

Top obiective turistice

Parcul si Lacul Valea Morilor din Chisinau

Parcul si Lacul Valea Morilor din Chisinau

Parcul “Valea Morilor” si lacul din aceasta zona au fost construite in anul 1952, la cerinta lui Leonid Brezhnev, …

Detalii
Muzeul Satului din Chisinau

Muzeul Satului din Chisinau

Muzeul Satului din Chisinau este un loc special unde se poate vedea modul in care traiau stramosii acestor tinuturi, …

Detalii
Muzeul Pedagogic Republican din Chisinau

Muzeul Pedagogic Republican din Chisinau

Muzeul Pedagogic Republican este un muzeu unic, chiar si prin denumirea lui, deoarece aici este prezentata istoria dezvoltarii invatamantului …

Detalii
Teatrul National Vasile Alecsandri din Balti

Teatrul National Vasile Alecsandri din Balti

Teatrul a fost inaugurat in anul 1990 sub titlul de “teatru national”, insa el activa inca din anul 1947. …

Detalii
Catedrala Sfintii Constantin si Elena din Balti

Catedrala Sfintii Constantin si Elena din Balti

Catedrala a fost construita in anul 1934, deosebindu-se de alte edificii religioase prin arhitectura deosebita si elemente constructive si …

Detalii