Cum se ajunge in Mongolia

Calatoria cu avionul in Mongolia

Singurul aeroport international din Mongolia este Chinggis Khaan International Airport (ZMUB) situat in sud - estul capitalei Ulan Bator. De asemenea, cele trei mari companii aeriene nationale isi au sediul aici, respectiv MIAT Mongolian, Eznis Airways si Aero Mongolia. MIAT Mongolian efectueaza zilnic zboruri din Hong Kong si Seul si de doua ori pe saptamana din Moscova si Berlin. Turkish Airlines are zboruri cu destinatia Ulan Bator, din Istanbul. Pentru zborurile interne exista nu mai putin de 15 aeroporturi care fac legatura intre cele mai importante orase din Mongolia, iar pentru rezervarea biletelor puteti apela la agentiile de voiaj sau la hoteluri.

Pentru a ajunge de la Bucuresti la Ulan Bator, puteti alege un zbor pe ruta Bucuresti – Istanbul - Moscova - Ulan Bator, o calatorie de aproximativ 10 ore, fara a mai lua in calcul durata escalelor.

Calatoria cu trenul in Mongolia

Reteaua de transport feroviar din Mongolia face legatura intre cu Trans-Siberian care pleaca de la Ulan Ude, din Rusia, spre Erenhot si Beijing, in China, traversand capitala mongola, Ulan Bator. Pe ruta aceasta circula trenuri cls. II si vagoane cuseta, o calatorie de aproximativ 30 de ore, cu plecari de doua ori pe saptamana.

Practic, reteaua de transport feroviara traverseaza tara de la est la vest, impatind Mongolia in doua. Distanta parcursa de Trans-Siberian pe teritoriul Mongoliei este de 1.110 km. Numeroase trenuri circula, zilnic, de la Ulaanbaatar spre Darkhan, Sukhbaatar, Erdenet, Zamyn-Üüd, Choir si Sainshand. Foarte utilizate sunt trenurile care pornesc din orasul Erdenet spre Darkhan, situat la nord de Ulan Bator. Alt tren leaga capitala de orasul Baganuur. Partea de est a tarii poate fi treversata cu trenul, pornind din orasul Chuluunkhoroot, spre Borzya, in Siberia. Intre Erdenet si Ulan Bator exista un tren care circula doar pe timpul noptii, o calatorie de 12 ore, pentru care platiti 20 USD/pers., iar la cls. III biletul costa doar 0.58 USD/pers.

Calatoria cu autobuzul in Mongolia

In Mongolia sunt destul de multe companiile de transport cu autobuzul la care puteti apela pentru a ajunge in cele mai importante orase ale tarii, cu plecari din capitala Ulan Bator spre Baruun-Urt, Öndörkhaan, Dalanzadgad, Tsetserleg, Arvaikheer, Erdenet, Darkhan si Mörön. Totusi, autobuzele se afla intr-o stare nu tocmai buna, in afara celor care circula pe ruta Darkhan – Erdenet, care sunt foarte moderne. Preturile biletelor variaza in functie de distanta parcursa. Pentru ruta Ulan Bator – Erdenet, platiti 7.91 USD/pers, iar pentru Ulan Bator - Hovd, achitati 40 USD/bilet. Este recomandabil sa rezervati biletele cu minimum 3 zile inainte de plecare, pentru fi siguri ca gasiti locuri disponibile. Pentru un bilet din capitala pana la Tseterleg, un drum de 10 ore, achitati 12.95 Usd/pers. In general, autobuzele au plecari la ore fixe si nu fac opriri pe traseu.

In capitala, exista reteaua publica de transport in comun ce cuprinde autobuze, troleibuze si microbuze, care functioneaza intre orele 6.00 si 22.00. Pentru o calatorie cu autobuzul platiti 200 MNT/pesoana, iar o calatorie cu troleibuzul costa 100MNT/bilet. Pentru autobuzele care circula rutele lungi, biletele pentru pot fi cumparate cu doua zile inainte. Este recomandabil sa sositi la autogara cu o ora inainte de plecare, deoarece, nu de putine ori, daca s-au ocupat toate locurile, soferul pleaca inainte de ora stabilita. Cea mai importanta autogara, Dragon Station, este punctul de plecare pentru autobuzele care circula in afara capitalei si se afla in vestul capitalei, pe Bdul. Pacii, cea mai mare artera din Ulan Bator.

Calatoria cu masina in Mongolia

Drumurile in aceasta tara sunt intr-o stare destul de precara, mai ales in afara capitalei, carea pot fi parcurse, in special, cu masini de teren. Pentru a conduce autoturismul pe teritoriul Mongoliei aveti nevoie de carnet de conducere international. Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a sensului de mers. Pentru explorarea imprejurimilor, turistii apeleaza la companiile care inchiriaza masini cu sofer, pentru care platiti, in functie de regiune, intre 300 si 600 MNT/km (0.43 USD). Pretul include costul combustibilului si plata soferului pentru o calatorie. Este recomandabil sa verificati cu mare atentie starea tehnica a masinii inainte sa o inchiriati. Daca alegeti sa conduceti chiar dvs., trebuie sa aveti la voi o harta rutiera cat mai detaliata si un GPS.

Taxiurile sunt usor de identificat dupa culoarea galbena si se gasesc destul de usor in marile orase, iar tarifele sunt de 500 MNT/km, in orase, si 3000 MNT/h (2.16 USD), in afara capitalei. Nu este recomandabil sa conduceti autoturismul pe timp de noapte. Traficul rutier se desfasoara in conditii destul de dificile din cauza lipsei semnalizarii rutiere si nici nu exita un sistem reglementat privind parcarea in spatiile publice. Oricum, din cauza supra aglomerarii, in centrul capitalei, este aproape imposibil sa gasiti un loc de parcare. Pentru 1 L de benzina platiti 1.09 euro, iar pentru 1 L motorina, achitati 1.02 euro.