Preturi in Mongolia

Daca veniti in vacanta int-un grup organizat, costurile se ridica la cca 100 USD/ zi, iar cei care calatoresc pe cont propriu si se cazeaza la hotel de 3 stele, pot plati minim 80 USD/zi. De asemenea, daca inchiriati o masina cu 2-3 persoane si alegeti sa va cazati la corturi (ger), puteti econimisi pana la 30 USD/zi. In general, mancarea va costa in jur de 15 USD/ zi in capitala, iar daca doriti sa vizitati unele obiective turistice mai adaugati 20 USD la costurile zilnice.

Moneda nationala a Mongoliei este tögrög, (MNT). Bancile ofera servicii de schimb valutar, atat in capitala cat si in principalele orase ale tarii. Puteti face plati chiar un USD daca achitati facturi mai mari, cum ar fi la hotel, agentii de turism, bilete de avion etc. Casele de schimb ofera o rata de schimb destul de buna si nu se percepe comision. Evitati sa schimbati bani pe strada, chiar daca sunteti atrasi cu oferte mai bune. Daca la terminarea vacantei, ati ramas cu sume in MNT, le puteti schimba la aeroport.

Unele banci accepta cecuri de calatorie, dar, in general sunt preferate platile cu cardul, Visa, Master Card si American Express. De asemenea, retragerile numerar de la bancomate nu ar trebui sa va ridice probleme in marile orase, Ulan Batar, Darkhan si Erdenet, dar limita maxima permisa este de 400.000MNT/zi, echivalentul a 280 USD. Bancomatele sunt destul de rare pe masura ce va indepartati de zonele urbane, iar cartile de credit sunt acceptate doar la marile magazine, hoteluri si restaurante.

Preturi transport

Transport local (o singura calatorie) 0.23€

Transport local (Abonament lunar)

Taxi (tarif pornire) 0.43€

Taxi (tarif / km) 0.64€

Taxi (tarif stationare / ora) 8.18€

Combustibil (1 litru) 0.95€

Preturi restaurante si cafenele

Masa doua persoane, restaurant mediu, 3 feluri de mancare

20.25€

Masa restaurant ieftin

4.55€

Meniu fast-food (McDonalds sau echivalent)

6.32€

Bere locala (halba, 0.5 L)

2.27€

Bere import (sticla, 0.33 L)

2.27€

Vin calitate medie (sticla)

Coca-Cola / Pepsi (doza, 0.33 L)

1€

Apa (doza, 0.33 L)

0.58€

Cafea / cappuccino

2.48€

Preturi magazine si supermarketuri

Apa (sticla, 1.5 L)

Lapte (1 L)

Bere locala (sticla, 0.5 L)

Bere import (sticla, 0.33 L)

Mere (1 kg)

Portocale (1 kg)

Cartofi (1 kg)

Rosii (1 kg)

Banane (1 kg)

Pachet tigari (Kent sau similar)