Informatii si poze despre Columna lui Traian din Roma, Italia. Alte obiective si atractii turistice din apropiere

Columna lui Traian din Roma

Columna lui Traian (Colonna Traiana) este o coloana romana triumfala in Roma, Italia, care comemoreaza victoria imparatului roman Traian in razboaiele dacice. Aceasta a fost, probabil, construita sub supravegherea arhitectului Apollodor din Damasc, la ordinul Senatului roman si se afla in Forumul lui Traian, construit in apropiere de dealul Quirinal, la nord de Forumul Roman. Finalizata in anul 113, coloana este celebra pentru basorelieful sau in spirala, care descrie artistic razboaiele eroice dintre romani si daci (101-102 si 105-106). Designul sau a inspirat numeroase coloane triumfale, atat antice cat si moderne.

Structura in sine are aproximativ 30 de metri in inaltime, 35 de metri incluzand piedestalul. Coloana este alcatuita din 20 de tronsoane din marmura de Carrara, fiecare cantarind aproximativ 32 de tone, cu un diametru de 3,7 metri. Cei 190 de metri de friza se infasoara in jurul axului de 23 de ori. In interior, o scara in spirala cu 185 de trepte ofera acces la o platforma de vizionare in partea de sus. Blocul final al columnei cantareste 53,3 tone, si a trebuit sa fie ridicat la o inaltime de cca. 34 m.

Monede antice indica planurile preliminare ale coloanei care trebuia sa fie prevazuta cu statuia unei pasari, probabil un vultur, dar dupa constructie, a fost montata o statuie a lui Traian, care a disparut in Evul Mediu. La 4 decembrie 1587, partea de sus a coloanei a fost impodobita de catre Papa Sixtus al V-lea cu o statuie din bronz a Sfantului Petru, care a ramas pana in ziua de azi.

Basorelieful care se infasoara pe coloana infatiseaza cele doua campanii militare ale lui Traian impotriva dacilor, jumatatea inferioara ilustrand primul razboi desfasurat intre anii 101-102, iar jumatatea superioara pe cel de-al doilea, intre anii 105-106. Cele doua sectiuni sunt separate de o imagine personificata a Victoriei. Scenele descriu in cea mai mare parte activitati ale armatei romane, cum ar fi pregatirile pentru lupta sau construirea de fortificatii.

Basorelieful este plin pana la refuz cu figuri de marinari, soldati, oameni de stat si preoti, cuprinzand un total de aproximativ 2.500 personaje si furnizeaza o sursa valoroasa de informatii pentru istoricii moderni in cercetarea metodelor de lupta si armamentului roman si barbar. Relieful prezinta si alte detalii, cum ar fi de exemplu o catapulta. Imparatul Traian, descris in mod realist in stilul Veristic, isi face aparitia de 59 de ori in randul trupelor sale.

Interiorul Columnei lui Traian este gol: intrarea se face printr-o usa mica laterala, o scara in spirala cu 185 de trepte oferind acces la platforma de sus, de unde in antichitate se putea vedea Forumul lui Traian; 43 de ferestre asigura iluminarea scarii.

Columna lui Traian, dar mai ales designul scarii elicoidale, a exercitat o influenta considerabila asupra arhitecturii romane ulterioare. In timp ce scari in spirala erau inainte inca o raritate in cladirile romane, aceasta forma prin care se economisea spatiu, s-a raspandit treptat in intregul imperiu. In afara de avantajele practice oferite de acest design, forma a fost asociata in timp cu puterea imperiala, fiind ulterior adoptata de catre succesorii lui Traian, Antoninus Pius si Marcus Aurelius. In timpul lui Napoleon, o coloana similara decorata cu un basorelief in spirala a fost ridicata in Place Vendome din Paris, pentru a comemora victoria lui Napoleon de la Austerlitz.

Adresa Via dei Fori Imperiali, Roma
Cum ajung Statia de metrou Colosseo sau autobuzele 40, 63, 64, 70, 75, 81, 87, 95, 160, 170, 204, 628, 630, 716
Preturi Taxa Acces: Gratuit
Orar Zilnic: Non Stop

Spune si prietenilor tai:

« Fantana Triton din Roma Bazilica Sant`Andrea della Valle din Roma »

Mareste harta
?

Legenda

 • Columna lui Traian din Roma
 • Restaurant
 • Hotel
 • Pensiune
 • Monumente
 • Palate si castele
 • Muzee si galerii de arta
 • Catedrale si biserici
 • Gradini si parcuri
 • Piete si zone centrale
 • Divertisment
 • Cladiri si turnuri
 • Shopping
 • Altele

Monumentul National Vittorio Emanuele II din Roma

Monumentul National Vittorio Emanuele II din Roma

Monumentul National Vittorio Emanuele II (Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, …

Palatul Venezia din Roma

Palatul Venezia din Roma

Palazzo Venezia este una dintre cele mai importante cladiri civice ale …

Palatul Conservatorilor din Roma

Palatul Conservatorilor din Roma

Palatul Conservatorilor (Palazzo dei Conservatori) se afla in Piazza del Campidoglio …

Biserica Santa Maria in Aracoeli din Roma

Biserica Santa Maria in Aracoeli din Roma

Santa Maria in Aracoeli este o biserica situata in orasul Roma, …

Palatul Nou din Roma

Palatul Nou din Roma

Palatul Nou (Nuovo Palazzo) este situat in Piazza del Campidoglio din …

Piata Capitoliului din Roma

Piata Capitoliului din Roma

Piata Capitoliului (Piazza del Campidoglio), centrul politic al Romei, a fost …

Mai multe despre Roma

Oferte Turistice in Roma

Comentarii

Ai fost aici? Povesteste-ne impresiile tale!Toate campurile sunt obligatorii