Fantana Oskar-Winter din Hanovra

Oskar-Winter-Brunnen este o fantana situata in fata Leibnizhaus, Hanovra, Germania.

Legenda spune ca daca aveti o dorinta si rotiti un inel mic de alama, de trei ori, aceasta dorinta se va indeplini.

Holtzmarktbrunnen, cunoscuta si ca Fantana Oscar-Winter, se afla in fata casei Leibniz din Holzmarkt (Piata Lemnului) in Hanovra si este o lucrare protejata ca monument.

Cativa metri langa piata a fost descoperita intamplator o fantana veche; in cadrul lucrarilor de amenajare a fatadei casei Leibniz Holzmarkt aceasta a fost renovata si pavata. Aici, in octombrie 1983, un camion a ramas in mod surprinzator blocat intr-o groapa, dovedindu-se ca acesta cazuse intr-o fantana al carei put era construit din ”gresie atent sculptata”. Cu toate acestea, deoarece lucrarile de pavaj trebuiau sa avanseze, celor interesati le-a ramas doar posibilitatea de a face fotografii. Din lipsa timpului necesar, nu s-a facut o examinare mai atenta, fantana fiind acoperita provizoriu. In ziua de astazi locul fantanii inca neexplorate este marcat de un aranjament circular din pietre de pavaj.

Firma Oskar Winter din Hanovra, magazin cu ridicata pentru obiecte din fier, planuia construirea unei fantani cu ocazia aniversarii centenarului, in speranta ca aceasta ar imbunatati situatia vanzarilor. Fantana, proiectata sa isi aiba locul in fata cladirii magazinului, reprezenta o reclama pentru produsele comercializate. Proprietarii firmei, Oscar Winter si Wilhelm Meier au angajat pentru realizarea proiectului urmatori artisti: sculptorul Karl Gundelach, care a creat statuia lui Oscar Winter ca fierar, arhitectul Otto Lüer dupa ale carui planuri a fost ridicata constructia, William G. si W. Lind, care a furnizat bazinele de apa lucrate in cupru ale fantanii, Conrad Geschwind, care a contribuit la crearea mai multor decoratiuni, si H.W. Wittenberg, care a realizat lucrarile de fier forjat.

In 1896 fantana, in prima ei varianta, a fost prezentata publicului. Aceasta s-a dovetit a fi sensibila la daunele provocate de carute. In 1899 s-a produs un accident grav, in urma caruia s-a luat decizia de a aduce completari constructiei – prima data intre 1899 -1900 si ulterior in 1914. Cu acordul arhitectilor si cu sprijinul financiar al fostilor fondatori s-a construit initial o fundatie din granit, care includea si doua locuri de baut apa pentru caini, si care avea pe partea dinspre strada doua trepte de acces. Abia mai tarziu a aparut gardul din fier forjat bogat ornamentat, care a fost adaugat pentru a proteja bazinele sensibile din cupru.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial statuia a fost luata in cadrul unei actiuni de ”colectare de materiale", pentru productia de bunuri de importanta militara. Spre deosebire de alte statui, cum ar fi de exemplu ”Semanatorul” de la fantana Duve, statuia lui Oskar Winter nu a scapat de la topire.

In anii reconstructiei a fost gasit insa un model - la fiica lui Karl Gundelach-, dupa care sculptorul Adolf Friedrich Sötebier a creat, la comanda orasului Hanovra, o noua statuie in 1954. Statuia topita in timpul razboiului il arata pe Oskar Winter purtand barba. Noua statuie, de altfel fidela modelului gasit, il reprezinta pe fierar insa fara aceasta podoaba barbateasca. In grilajul din fier forjat din 1914 se afla ”inelul dorintelor” executat fara imbinari, care aminteste de un exemplar similar aflat in Nürnberg.

Localizare

GPS - Latitudine: 52.371429, Longitudine: 9.732230

Mareste harta

Legenda

 • Fantana Oskar-Winter din Hanovra
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Fantana Oskar-Winter din Hanovra