Memorialul Albert din Londra

Memorialul Albert este situat in gradinile Kensington, direct de la nord de Royal Albert Hall. Acesta a fost comandat de catre regina Victoria, in memoria iubitului ei sot, printul Albert, care a murit de febra tifoida in 1861. Memorialul a fost proiectat de Sir George Gilbert Scott, in stil gotic. Monumentul, a fost inaugurat in iulie 1872 de regina Victoria, cu statuia ceremoniala a lui Albert sezand. Memorialul consta intr-un baldachin ornamentat, in stil gotic, de ciborium, asezat peste altarul ridicat de o biserica si contine o statuie a printului privind spre sud. Memorialul are 54 m inaltime, constructia a durat peste zece ani, iar costurile au atins echivalentul a aproximativ 10 milioane lire sterline in 2010. Costurile a fost acoperite prin subscriptie publica.

Popularitatea Printului consort a condus la construirea mai multor monumente in Regatul Unit. Memorialul de la Kensington nu a fost primul, primul fiind cel edificat de Thomas Worthington in Manchester, dezvelit in anul 1865. Ambele prezinta figura Printului Albert intr-un ciborium gotic, si se remarca multe similitudini de proiectare. Exista unele controverse cu privire la intrebarea daca Memorialul de la Manchester a fost influentat de publicarea proiectului lui Scott, sau daca Scott a fost el insusi inspirat de proiectul lui Worthington, sau daca ambii arhitecti au decis, sa proiecteze acest baldachin in mod independent. Proiectul lui Worthington a fost publicat in The Builder din 27 septembrie 1862, inainte ca proiectul final al lui Scott sa fie prezentat. Cu toate acestea, in memoriile sale, Gilbert Scott sugereaza ca proiectul sau a fost cel original: ,,Ideea mea in proiectarea Memorialului a fost de a ridica un fel de ciborium pentru a proteja o statuie a printului si caracteristica speciala a fost faptul ca ciboriumul a fost proiectat dupa principiile altarelor antice. Aceste altare au fost modele de cladiri imaginare, niciodata realizate, iar ideea mea a fost de a realiza una din aceste structuri imaginare, cu materialele sale pretioase, cu decoratiile interioare, cu emailurile sale, (...) aceasta a fost o idee atat de noua incat a provocat opozitie”.

Memorialul Albert nu a fost primul proiect de statuie sub un badlachin in stil gotic - Monumentul Scott din Edinburgh a fost conceput de George Meikle Kemp, cu douazeci de ani mai devreme, si se poate sa fi influentat constructia lui Worthington pentru Manchester. Forma de monument este clar derivata din mormintele gotice ale familiei Scaliger din Verona. Mozaicurile fiecarei parti si dedesubtul coronamentului Memorialului au fost concepute de catre Clayton si Bell si fabricate de catre firma Salviati din Murano, Venetia.

Baldachinul dispune de mai multe mozaicuri si opere decorative de arta atit in interior cat si la exterior. Fiecare din cele patru mozaicuri externe, arata o figura centrala alegorica a celor patru arte (poezie, pictura, arhitectura si sculptura), sustinute de cate doua figuri istorice. Figurile istorice sunt: regele David si Homer (Poesis - poezie), Apelles and Raphael (pictura), Solomon si Ictinus (arhitectura), precum si Phidias si Michelangelo (sculptura). Materialele folosite in mozaicuri includ email, piatra slefuita, agat, onix, jasp, corn, cristal, marmura si granit.

In jurul coronamentului, sub cornisa, este o inscriptie de consacrare divizata in patru parti, cate unua pentru fiecare parte: Regina Victoria si poporul sau • In Memoria Printului Consort Albert • Ca un tribut de recunostinta • Pentru o viata dedicata binelui public.

Pilonii si nisele baldachinului infatiseaza opt statui reprezentand practic artele si stiintele: astronomie, geologie, chimie, geometrie (pe cei patru piloni) si retorica, medicina, filosofie si fiziologie (in cele patru nise).

Langa partea de sus a turnului coronamentului sunt opt statui ale virtutilor morale si crestine, inclusiv cele patru virtuti cardinale si cele trei virtuti teologice. Virtutile sunt: credinta, nadejdea, caritatea, umilinta, taria, prudenta, dreptatea si cumpatarea. Umilinta este considerata a fi anexata la virtutea cumpatarii. Mai sus de acestea, sunt ingeri auriti ridicand mainile spre cer. In varful turnului este o cruce de aur.

La sfarsitul anilor 1990, Memorialul a cazut intr-o stare de degradare. O restaurare completa a fost efectuata de catre Mowlem. Restaurarea a inclus curatarea, vopsirea si re-aurirea intregul monument, precum si efectuarea de reparatii structurale. In procesul de restaurare, crucea din partea de sus a monumentului, care a fusese montat gresit in timpul unei incercari anterioare de restaurare, a fost adusa in pozitia corecta.

Informatii utile

Adresa

Kensington Gardens, Londra W2 2UH, Regatul Unit

Cum ajung

Statiile de metrou Knightsbridge, High Street Kensington sau South Kensington

Telefon

+44 20 7298 2000

Timp mediu vizitare

45min

Preturi

 • Adulti: 7 £
 • Studenti, Seniori (peste 60 ani): 6 £
 • Copii (sub 16 ani): Gratuit

Orar

 • Zilnic: 05.00 - 18.30

Localizare

GPS - Latitudine: 51.502312, Longitudine: -0.177760

Mareste harta

Legenda

 • Memorialul Albert din Londra
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Memorialul Albert din Londra