Mormintele Nobililor din Luxor

Mormintele Nobililor se afla in mai multe zone din partea de Vest a Luxorului, cele mai importante si vizitate de catre turistii fiind: el-Tarif, Dra Abu el-Naga, el-Assasif si el-Khokha.

El-Tarif este cea mai mare locatie de morminte antice, unde pot fi observate camere funerare deosebite si impetuoase prin aspect. Dra Abu el-Naga este un deal unde se pot gasi peste 80 de morminte sapate in pamantul arid, majoritatea dintre ele apartinand unor preoti si unor persoane din familia roiala. El-Assasif se afla la un kilometru in Sud de Dra Abu el-Naga, aici existand nu mai putin de 40 de morminte. In final, el-Khokha este un deal care gazduieste 53 de morminte – descoperite pana in prezent, majoritatea dintre ele apartinand din perioada dinastiei a 18-a si a 19-a.

Ele au fost insumate ca fiind un singur obiectiv turistic, deoarece stilul arhitectural dar si multe alte aspecte, sunt foarte asemanatoare, ca si cum ele ar reprezenta un singur mormant grandios. Majoritatea mormintelor dateaza din perioada dinastiei a 18-a, multe dintre ele fiind unele dintre cele mai deosebite din intregul district al orasului Luxor.

Daca doriti sa vizitati aceste morminte spectaculoase, este recomandat sa va angajati un ghid, deoarece exista extrem de multe astfel de zone de-a lungul partii de Vest a orasului Luxor. De exemplu, la 3 kilometri in Vestul lui el-Khokha se afla Sheikh Abd in-Quma, un deal care gazduieste peste 146 de morminte, acesta fiind numarul descoperit pana in ziua de astazi. Totusi, aici se afla unele dintre cele mai impresionante morminte private din intregul Egipt, ele fiind intinse pe o zona de aproximativ 5 hectare.

Mormintele sunt numerotate dupa numele celui care a fost inmormantat si urmat de literele TT si un numar. Amenemhat TT82 este fara nici o indoiala o camera funerara deosebita din toate punctele de vedere, deoarece a fost construita intr-o perioada cand iconografia religioasa abia se dezvolta, stilul arhaic fiind unul impresionant. In interiorul acestei incaperi se pot observa mai multe picturi, cele mai superbe fiind cele in care sunt reprezentati niste muzicieni din perioada Noului Regat.

Cel mai mare mormant descoperit din perioada dinastiei a XVIII-a este Kheruef TT192 care, desi se afla intr-o continua stare de degradare, ramane una dintre cele mai vizitate incaperi funerare din intregul oras Luxor, datorita posturii sale impozante si inscriptiilor din piatra.

Cel mai colorat mormant este Djehutymes TT295, unde se pot observa pe tavan diferite inscriptii antice dar si unele picturi care ii infatiseaza pe zeii venerati in cea de-a 18-a dinastie. Chiar daca mormantul este mic, el putand fi vizitat doar de 10 turisti simultan, nu ezitati sa rugati ghidul sau o persoana din zona sa va spuna unde este, deoarece nu veti regreta nici o secunda decizia luata.

Aametju TT83 este un complex de morminte care dateaza inca din perioada celei de-a 11-a dinastii, iar in ziua de astazi chiar daca este monument istoric, multe persoane mai ales arheologi, dorm in aceste incaperi, deoarece structura a rezistat foarte bine la testul timpului, chair daca are o vechime de cateva milenii.

Mormintele Nobililor este, cu siguranta cel mai mare obiectiv turistic din Luxor, daca am putea pune laolalta toate mormintele care fac parte din el. Indiferent de zona pe care doriti sa o vizitati, cel mai sigur veti avea parte de o lectie de istorie si cultura importanta, informatiile primite fiind de nepretuit pentru oricine paseste aceste meleaguri dominate acum cateva mii de ani, de Egiptul Antic.

Localizare

GPS - Latitudine: 25.735278, Longitudine: 32.620556

Mareste harta

Legenda

 • Mormintele Nobililor din Luxor
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Mormintele Nobililor din Luxor