Situl arheologic Santa Rita

Santa Rita este un loc din Corozal in care se afla ruine mayase. Acest loc este o rezervatie arheologica foarte importanta, deoarece dovezile istorice sugereaza ca acolo s-ar fi putut afla Chetumal, un oras mayas foarte important.

Dovezile excavate de la Santa Rita sugereaza faptul ca zona a fost locuita timp de multa vreme. Descoperirea unui sit pentru inmormantari unde s-au gasit obiecte din ceramica este dovada faptului ca orasul s-a format candva intre anii 2000 si 1200 i.Hr. Importanta locului a fost sporita in timpul erei Postclasice, iar locul a continuat sa fie ocupat chiar si dupa sosirea spaniolilor.

Datorita localizarii sale, orasul de la Santa Rita controla intrecut rutele comerciale dintre zona de coasta si doua rauri importane: Rio Hondo si Rio Nuevo. Aceste rauri erau artere importante pentru comertul din Lamanai si El Peten. Datorita acestui fapt, aceasta a devenit asezarea de baza din regiunea Chetumal in timpul perioadei Clasice.

Dupa un declin scurt din timpul perioadei Clasice tarzii, Santa Rita a inceput sa prospere din nou. Astfel, Chetumal a devenit capitala unuia dintre cele 19 state mayase, dupa cum s-a aflat din scrierile invadatorilor spanioli. Chetumal a facut parte din confederatia statala sub dinastia Cocom de Mayapan. A ramas cu acest statut pana in anul 1441, cand suprematia Mayapana a fost detronata.

Cele mai vechi indicatii ale faptului ca Santa Rita a fost o zona locuita dateaza inca din perioada Preclasica, 1200-900 i.Hr. au fost descoperite patru morminte in care se aflau obiecte de ceramica si bijuterii din scoici. Perioada tarzie preclasica avea o populatie estimata la 150 de locuitori. Conform dovezilor arheologice, in mijlocul perioadei nu s-a inregistrat nicio crestere a populatiei. Numarul locuitorilor a crescut la sfarsitul acestei perioade, douasprezece locatii fiind identificate ca situri din timpul perioadei preclasice tarzii. In aceste douasprezece locuri au fost gasite 34 de morminte, iar numarul de locuitori a fost estimat la 1000. O alta crestere in randul populatiei a fost identificata in perioada protoclasica, adica timpul dintre preclasicul tarziu si clasicul timpuriu.

Perioada Clasica timpurie avea 1500 de rezidenti, care locuiau intr-un sat diferit fata de cele care dateaza din perioadele dinainte. Cele 13 morminte gasite, care dateaza din aceasta perioada, indica faptul ca atunci a avut loc o ierarhizare a paturilor sociale. S-a estimat ca pana in anul 750 d.Hr. aproape 2500 de rezidenti locuiau in zona.

Desi s-a stabilit ca in perioada Postclasica civilizatia mayasa era o societate aflata in declin, care si-a abandonat ritualurile si orasele, transformandu-se intr-o umbra a splendorii de odinioara, descoperirile de la Santa Rita Colozal au dovedit contrariul. Populatia din perioada 1300-1539 d.Hr. a fost estimata la 6800 de locuitori. Tot in aceasta perioada s-au construit si multe cladiri noi.

Localizare

GPS - Latitudine: 18.402389, Longitudine: -88.397172

Mareste harta

Legenda

 • Situl arheologic Santa Rita
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Situl arheologic Santa Rita

Corozal