Situl Arheologic Xunantunich

Xunantunich este un sit arheologic mayas aflat in partea vestica din Belize, in districtul Cayo. Situl este localizat pe un deal, deasupra raului Mopan, putand fi vizionat de la granita cu Guatemala, care se afla la 1 km vest. Xunantunich era un centru ceremonial mayas din perioada Clasica. La acea vreme, cand regiunea atinsese apogeul, in Belize traiau aproximativ 200.000 de persoane.

Numele Xunantunich inseamna “Femeia din piatra” in limbajul mayas, insa, ca multe alte nume date siturilor arheologice mayase, si acesta este unul modern, numele antic ramanand necunoscut. “Femeia din piatra” se refera la fantoma a unei femei, pe care mai multi oameni pretind ca au vazut-p acolo incepand cu anul 1892. Se spune ca este imbracata complet in alb si are ochii stralucitori si rosii ca focul.

Primele explorari moderne ale sitului s-au produs in anul 1890. Exista dovezi care sugereaza ca Xunantunich a fost locuit inca din perioada preclasica. Se crede ca intre anii 600 si 670 d.Hr., suprafata locului a fost extinsa substantial. Constructiile au luat amploare intre anii 670 si 750 d. Hr., cand legatura dintre Xunantunich si regimul politic Naranjo s-a solidificat. Abandonat in anul 750 d. Hr. din cauza unor evenimente violente necunoscute, Xunantunich a fost restabilizat in regiune abia intre anii 780-790 d.Hr.

Inima orasului Xunantunich ocupa o suprafata de 2.6 km patrati si consta intr-o serie de sase piatete inconjurate de peste 26 de temple si palate. Una dintre cele mai importante structuri din Xunantunich este piramida cunoscuta sub numele de El Castillo. Situl este impartit in patru sectiuni, notate de la A la D, sectiunea A fiind centrala si cea mai semnificativa. Inaintea secolului al VII-lea, situl era ocupat in special de case mici, semanand cu un sat. Apoi, dupa dezvoltarea arhitecturala, se poate observa importanta plasarii cosmologice si politice a monumentelor, in relatie cu axis mundi.

El Castillo este a doua cea mai inalta structura din Belize, cu o inaltime de 40 de metri. El Castillo reprezinta axis mundi-ul sitului sau intersectia celor doua linii cardinale. Dovezile sugereaza ca templul a fost construit in doua stadii. Piramida se afla sub o serie de terase. Frizele nordice si sudice au fost afectate de eroziune, iar celelalte au fost acoperite in timpul reconstructiilor suferite de-a lungul timpului. Frizele infatiseaza nasterea unui zeu asociat cu familia regala, zeii creatiei, dar si copacul vietii, care se intinde din “lumea de jos” spre pamant si pana in cer.

In timpul unei perioade in care alte civilizatii mayase se prabuseau, Xunantunich reusea sa isi extinda orasul si puterea asupra altor orase din vale. Xunantunich a rezistat cu un secol mai mult decat majoritatea siturilor din regiune.

Localizare

GPS - Latitudine: 17.090017, Longitudine: -89.143797

Mareste harta

Legenda

  • Situl Arheologic Xunantunich
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Situl Arheologic Xunantunich

San Ignacio