Statuia Cristos Mantuitorul

Cristo Redentor (Cristos Mantuitorul) este un monument in Rio de Janeiro (Brazilia). Acesta este amplasat la sud de oras, pe muntele Corcovado (780 m) in padurea Tijuca. Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea independentei Braziliei. Schitele proiectului au fost intocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Din motive financiare, numai dupa zece ani a inceput constructia monumentului. Cu sprijinul Frantei si Vaticanului s-a reusit realizarea proiectului si sfintirea statuii la data de 12 octombrie 1931.

Acesta este considerat cel mai mare monument Art Deco din lume si cea mai mare a 5-a statuie a lui Iisus din lume. Are o inaltime de 30 de metri, un piedestal de 8 metri inaltime, iar bratele sale au o latime de 28 metri. Acesta cantareste 635 de tone si este situat in varful muntilor Corcovado, la o inaltime de 700 de metri, cu vedere la oras. Un simbol al crestinismului brazilian, statuia a devenit un simbol pentru Rio de Janeiro si Brazilia. Este confectionat din beton armat si steatit si a fost construit intre 1926 si 1931.

Astazi, la 700 de metri de mare, Hristos Mantuitorul este cel mai faimos punct de vedere panoramica al orasului Rio de Janeiro si obiectivul cel mai fotografiat de turistii care viziteaza tara. Ideea construirii unui monument al lui Hristos cu bratele deschise, a aparut in 1921, ca parte a comemorarii a centenarului Independentei Braziliene.

Propunerea pentru un punct de reper pe munte a fost facuta in 1920 de catre grupul catolic Cercul de la Rio, care a organizat un eveniment numit Semana do Monumento ("Saptamana Monumentului") pentru a atrage donatii si pentru a strange semnaturi pentru construirea statuii. Donatiile au venit mai ales de la catolici brazilieni. Proiectele luate in considerare pentru "Statuia lui Hristos" au inclus o reprezentare a crucii crestine, o statuie a lui Isus cu un glob in mainile sale si un piedestal simbolizand lumea. Statuia lui Cristos Rascumparatorul cu bratele deschise, un simbol al pacii, a fost aleasa. Mai tarziu a inceput constructia care a implicat folosirea a mai mult de o mie de tone de beton pentru ridicarea unui monument in care se combina ingineria, arhitectura si sculptura.

Prima schita a monumentului lui Hristos au fost realizata de pictorul Carioca Carlos Oswald, iar proiectul a fost elaborat de arhitectul brazilian Heitor da Silva Costa si a durat aproape cinci ani pana a fost finalizata. Piatra folosita pentru monument a fost steatitul, din cauza rezistentei sale la efecte meteorologice. Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931.

In octombrie 2006, la aniversarea a 75 de ani a statuii, Arhiepiscopul de Rio, Cardinalul Eusebio Oscar Scheid a consacrat o capela sub statuie. Aici catolicii isi organizeaza nunti si botezuri.

In 2003, scari rulante, trotuare si lifturi au fost instalate pentru a facilita accesul la platforma din jurul statuii. Structura interna a statuii a fost renovata in anul 2010. Lucrarile de intretinere trebuie sa fie efectuate periodic datorita vanturilor puternice si eroziunii la care este expusa.

Localizare

GPS - Latitudine: -22.951920, Longitudine: -43.210490

Mareste harta

Legenda

 • Statuia Cristos Mantuitorul
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Statuia Cristos Mantuitorul