Templul lui Seti I din Luxor

Unul dintre cele mai mari situri arheologice de langa Luxor este reprezentat de Templul lui Seti I, care este un templu dedicat atat lui Seti I cat si lui Isis, Osiris, Ptah, Nefertem, Amun si Horus. Construirea acestui templu a fost inceputa de catre Seti I, dar a fost continuata de catre fiul sau, Ramses II, calcarul alb fiind ingredientul principal folosit ce dadea un plus de impetuozitate.

Desi in prezent Templul Seti I se afla in mare parte in ruine, scarile si cladirea principala inca mai domina aceste meleaguri. In trecut, templul era prevazut cu doua terase deosebite, una in partea din fata si cealalta in spate, doua piloane, 7 capele si o rampa. In plus, pentru a ajunge intr-o incepere superioara va trebui sa urcati aproximativ 42 de scari inguste, care intr-un final, va vor duce in camera preotului. Aici puteti observa o multitudine de inscriptii si picturi care infatiseaza modul in care se ofereau ofrandele catre zei in acea perioada demult apusa.

Desi Seti I a inceput sa construiasca templul intr-un anumit mod, Ramses II a decis sa il faca mult mai impetuos decat a dorit tatal sau. Astfel, el a construit mai multe camere imense, din care cea principala este una hipostila sustinuta de nu mai putin de 36 de coloane impozante. In plus, in aceasta incapere se afla, pe langa picturile gravate in pereti o statuie cu Amentet, patroana din lumea mortilor, cea care ii intampina pe acestia in perioada eterna ce avea loc dupa terminarea vietii. Desi ea este mai putin cunoscuta printre persoanele ce nu sunt originare din Egipt, zeita Amentet este amintita in multe imnuri si pasaje din Cartea Mortilor.

De asemenea, in interiorul templului se afla 7 sanctuare dedicate unor faraoni si zei din mitologia egipteana, si anume lui Seti I, Ptah, Amun, Osiris, Horus si Re-Horakhty. In aceste sanctuare se afla statuia fiecaruia si sunt decorate cu picturi ce infatiseaza diferite scene de ritual.

Cea mai impresionanta incapere este fara nici o indoiala camera lui Osiris, in care sunt infatisate mai multe statuete si obiecte ce exprima in diferite moduri acest zeu din mitologia egipteana. De fapt, incaperea infatiseaza diferitele functii si atributii pe care le-a avut zeul Osiris in Egiptul antic, existand multe picturi si gravuri care il infatiseaza pe zeu facand diferite lucruri.

Asadar, vizitati Templul Seti I daca doriti sa calatoriti inapoi in timp, intr-o perioada cand oamenii credeau ca faraonii sunt trimisii zeilor, acestia fiind venerati si urmati indiferent de circumstante. Templul Seti I este un obiectiv turistic pe care noi recomandam cu caldura sa il vizitati, deoarece majoritatea persoanelor care ajung pe aceste meleaguri raman inmarmurite in privinta stilului arhitectural al cladirilor precum si al picturilor deosebite de pe pereti.

Localizare

GPS - Latitudine: 25.732616, Longitudine: 32.628354

Mareste harta

Legenda

 • Templul lui Seti I din Luxor
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Templul lui Seti I din Luxor