Cum se ajunge in Mozambic

Calatoria cu avionul in Mozambic

Desi exista curse directe spre Mozambic din Tanzania, Zimbabwe, Kenya si Portugalia, majoritatea curselor europene au escala in Africa de Sud. Compania nationala aeriana, Linhas Aereas de Moçambique (LAM) are zboruri zilnice din Johannesburg cu destinatia Maputo. Cel mai mare aeroport din tara, Maputo International Airport (MPM) se gaseste la doar 3 km de centrul capitalei. Alaturi de TAP Portugal care zboara cu destinatia Maputo, din Lisabona, cele mai importante zboruri sunt efectuate de South African Aiways, din Johannesburg si Kenya Airways, din Nairobi. In general, daca nu sunteti conditionati de un buget limitat, puteti apela la transportul cu avionul, pentru a ajunge in statiunile turistice. In acest sens Air Corridor, reprezinta una dintre cele mai rapide si confortabile modalitati de transport din tara.

Pentru calatoria de la Bucuresti pana la Maputo trebuie sa va rezervati nu mai putin de 20 de ore, avand in vedere ca faceti mai multe escale, iar cea mai rapida ruta ramane Bucuresti – Frankfurt - Johennesburg – Maputo.

Calatoria cu masina in Mozambic

In Mozambic, autoturismul se conduce pe partea stanga a sensului de deplasare. Drumurile sunt destul de bine intretinute in zonele urbane, dar vizibil deteriorate in zonele rurale, motiv pentru care pentru a ajunge in majoritatea statiunilor turistice aveti nevoie de autoturisme de teren. Limitele de viteza sunt stabilite la 40 km/h in orase, 70 km/h pe drumurile regionale si 100km/h pe drumurile express. Majoritatea semnelor rutiere sunt similare cu cele europene. Nu se recomanda calatoriile pe timpul noptii, mai ales ca drumurile sunt slab luminate. Purtarea centurii de siguranta este absolut obligatorie in Mozambic. Ca regula, generala se aplica prioritatea de dreapta, iar pentru a conduce aveti nevoie de permis intenational. Benzinariile sunt disponibile in principalele orase si functioneaza in intervalul orar 6.00 si 18.00.

Calatoria cu autocarul in Mozambic

In Mozambic, microbuzele, denumite chapas, sunt principalul mijloc de transport al localnicilor, in timp ce autobuzele (machibombos) sunt folosite pe rutele regionale. Exista si cateva companii private precum Tranprotes Oliveiras, care acopera rutele principale din sudul tarii, in timp ce in nord, cele mai multe autobuze apartin companiei Grupo Mecula. Autobuzele express sunt ideale pentru turisti, deoarece sunt mai rapide si mult mai confortabile. Mai sunt si autobuze internationale, care circula sub sigla Intercape Mainliner si care fac legatura cu tari din vecinatate, pe ruta Maputo- Johannesburg.

Calatoria cu trenul in Mozambic

In Mozambic exista cateva trenuri vechi care circula zilnic in zona de nord a tarii, de la Cuamba, oras situat in apropierea granitei cu Malawi, avand punct terminus in orasul Nampula. In general, calatoria cu trenul nu este una confortabila, avand in vedere ca acestea sunt supraaglomerate si este esential sa faceti rezevarea biletului cu cel putin o zi inainte. Preturile unei calatorii variaza intre 5 USD si 10 USD/persoana.