Ghid turistic Pemba

Recomandat pentru: plaja, camping, pescuit, safari

Despre Pemba

Pemba este capitala provinciei Cabo Delgado din nordul Mozambicului. Puteti ajunge in Pemba cu avionul. Aeroportul din Pemba are zboruri internationale catre si dinspre Johannesburg (Africa de Sud), Nairobi (Kenya), Dar es Salaam (Tanzania) si Dzaoudzi (Mayotte). Pe acest aeroport aterizeaza si zboruri interne din Maputo, Beira si Nampula, operate de compania aeriana nationala Linhas Aereas de Mozambique. De la aeroport puteti lua un autobuz sau un taxi catre oras. O calatorie de acest gen cu taxiul nu va costa mai mult de 7 dolari.

Daca doriti sa calatoriti cu masina, va recomandam sa mergeti in Pemba pe drumurile dinspre Nampula (distanta de 438 de km) si dinspre Insula Mozambic (distanta de 427 km), deoarece sunt in stare mai buna.

Clima din Pemba este tropical-umeda. Temperaturile medii anuale se incadreaza intre minim 22 de grade Celsius si maxim 32 de grade Celsius. Sezonul ploios dureaza din decembrie pana in aprilie, iar cel uscat din mai pana in noiembrie, cand in timpul zilei temperatura medie este de 28 de grade Celsius.

Orasul a fost fondat in 1904 sub numele de Porto Amelia, dupa o regina a Portugaliei. A fost redenumit Pemba la sfarsitul domniei portugheze, in anul 1975.

Acesta este cel mai important oras din centrul Mozambicului, in care veti gasi centre bancare, patiserii, supermarket-uri, restaurante si centre comerciale. Pemba este renumit pentru arhitectura sa coloniala si este o destinatie de top pentru iubitorii sporturilor acvatice si datorita recifului de corali, care se afla aproape de tarm. Aici puteti practica sporturi precum snorkeling, scuba diving si surf.

In interiorul orasului puteti merge sa vizitati Fortul Comertului cu Sclavi, aflat langa Farul Ponta Romero. Este un sit istoric unde sclavii se scoteau la licitatie in trecut. Un loc incredibil din Pemba este si Nacole Baobab, aflat in golf, la Pemba Dive & Bush Resort. Este o proprietate ecologica, ce are 3 tipuri de estuare cu mangrove, unde puteti admira dverse specii de pasari si puteti patrunde 9 metri in scorbura unuia dintre cei 40 de baobabi antici. Acesti copaci au servit drept adapost refugiatilor in timpul razboiului.

In ceea ce priveste shopping-ul, va recomandam sa mergeti la Piata Traditionala Autentica Banguia, aflata la 2 km de oras. Acolo veti gasi obiecte traditionale, obiecte de ceramica, tesaturi, fibre de cocos, bambus si sculpturi.

Dintre restaurantele din Pemba, va recomandam Kauri Resort – cu mancare traditionala si internationala si specific indian, Mar e Sol – unde puteti consuma peste, cartofi prajiti si sosuri exotice, Pemba Dolphin – aici puteti manca fructe de mare proaspete, Restaurante Discoteca Wimbe, Restaurante 556 si Potbelly Restaurant – unde puteti savura mancare traditionala facuta in casa.

Hotelurile din Pemba pe care vi le recomandam daca aveti un buget redus sunt Pemba Magic Lodge, Residencial Lys, Pemba Dive & Bush Camp. Daca dispuneti de mai multi bani pentru cazare va recomandam Kauri Resort si Nautilus Beach Resort, iar daca doriti sa va cazati intr-un hotel de lux, va recomandam Lono Lodge, unde o camera costa 600 de dolari/persoana/noapte si Pemba Beach Hotel.

Pemba