Cum se ajunge in Muntenegru

Muntenegru este una dintre destinatiile preferate ale turistilor din ultimii ani. Acestia ajung in aceasta tara cu avionul, cu trenul, cu masina personala, cu autobuzul sau, de ce nu, cu propria ambarcatiune.

Intrarea in Muntenegru se face pe baza unui pasaport, fara viza, atunci cand o persoana intentioneaza sa stea o perioada mai lunga de timp si pe baza cartii de identitate (cetatenii romani) atunci cand se viziteaza tara in scop turistic. Insa, daca alegeti o ruta cu masina personala care prespune trecerea prin Serbia, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de viza de la Consulatul Serbiei din tara in care va aflati. Cel mai indicat ar fi sa se evite trecerea prin Serbia pentru a nu ingreuna ajungerea la destinatie.

Inainte de a porni intr-o calatorie este indicat sa incheiati o asigurare de calatorie, de viata si medicala. Astfel veti putea beneficia de asistenta medicala gratuita.

Calatoria cu avionul in Muntenegru

Muntenegru are doua aeroporturi, Podgorita si Tivat. Aeroportul Tivat functioneaza numai in sezonul estival.

Aeroportul din Podgorita are zilnic zboruri programate catre Belgrad si alte destinatii europene, dar acestea isi maresc numarul si fac conexiunea cu toate orasele mari din lume in timpul verii.

Aeroportul Tivat este o alegere ideala atungi cand scopul dumneavoastra este de a vizita litoralul muntenegrean. Aeroportul este situate la 20 de kilometric de Budva si la mai putin de 10 kilometri de Kotor. In timpul verii sunt curse catre si dinspre majoritatea tarilor din Europa. Astfel din cele doua aeroporturi sunt curse zilnice la Belgrad si alte destinatii precum: Viena, Londra, Milano, Paris, Budapesta sau Praga.

Calatoria cu trenul in Muntenegru

Prima cale ferata care a fost construita in Muntenegru, reprezinta si azi principala si singura artera care strabate aceasta tara. Calea ferata trece printr-un peisaj variat, ceea ce atrage atentia turistilor. Insa, transportul feroviar nu este unul dintre cele mai indicate atunci cand sunteti in aceasta tara, deoarece sunt mai rare, dar pretul este destul de scazut si calitatea este destul de ridicata.

Singurul element pentru care, chiar merita sa faceti o plimbare cu trenul in aceasta tara, este peisajul superb pe care nu aveti cum sa il admirati altfel, decat cu trenul.

Calatoria cu autoturismul in Muntenegru

Totusi, cel mai ieftin mijloc de transport ramane masina personala, fiind si unul din cele mai preferate mijloace de catre turisti.

Insa, in Muntenegru nu exista autostrazi si se poate intampla ca drumurile sa fie foarte inguste, in special in unele orase. De asemenea, trebuie sa fiti foarte atenti, deoarece muntenegrenii merg foarte repede si ignora, uneori, semnele de circulatie. Uneori nu sunt indicatoare suficiente, deci ar fi indicat sa fiti pregatiti dinainte si sa aveti la dumneavoastra o harta exacta cu locul in care vreti sa ajungeti.

Starea drumurilor este, in general, buna. Pe ruta Podgorita-Sozine-Bar se trece printr-un tunel de 5 km si aici trebuie sa se plateasca o taxa de 2.50 euro.

Limita de viteza in localitate este de 60 de km/h, iar in afara localitatii este de 80 km/h, iar permisul din Romania este recunoscut in Muntenegru.

Transportul public in Muntenegru

Reteaua de transport public este foarte bogata, autobuzele publice ajung pana in cele mai indepartate locuri din Muntenegru, iar soferii sunt binevoitori si va lasa oriunde vreti sa coborati.

In cazul unor incidente neplacute este indicat sa apelati la politia locala sau la ambasada tarii din care proveniti.