Casa memoriala Napoleon Bonaparte din Ajaccio

La sfarsitul secolului al XVII-lea, familia Bonaparte s-a mutat intr-o parte din cladirea care mai tarziu a primit numele de “Bonaparte”. Aici s-a nascut si a copilarit Napoleon.

In anul 1776, cladirea devenise cea mai importanta de pe strada Malerba, care in timp va capata numele familiei de regi francezi.

In urma casatoriei dintre Charles Bonaparte si Letizia Ramolino, parintii lui Napoleon, s-au nascut 8 copii, care au parasit insula Corsica odata cu accederea lui Napoleon la putere in anul 1799, insa mama sa refuza sa plece fiind atasata de aceste locuri. Casa ramana in posesia familiei pana in anul 1924, cand printul Victor Napoleon o doneaza statului.
Casa a devenit muzeu in anul 1967 si face parte  din Muzeul National Malmaison.

Muzeul cuprinde mai multe sali:
Salonul - este un salon vechi ce a apartinut Letiziei Bonaparte, mama lui Napoleon. Mobilierul dateaza din secolul al XVI-lea si mare parte din el a fost cumparat de familia Bonaparte din Marsilia. Pe tavan se poate observa un candelabru luxos din cristal.

Camera doamnei Bonaparte - se remarca fotoliul care face parte dintr-un ansamblu de mobilier, format din doua fotolii regale, 3 fotolii rabatabile, un pat, in stilul secolului al XVI-lea. Fotoliul este realizat din lemn sculptat si pictat.

Camera natala – este cea mai vizitata incapere, deoarece aici s-ar fi nascut Napoleon la data de 15 august 1769. Aici se pastreaza si 6 fotolii cabriole de tipul Ludovic al XV-lea, precum si doua portrete, dintre care unul o infatiseaza pe mama lui Napoleon.

Camera alcovului - camera se afla la etajul al doilea al cladirii si adaposteste un pat, doua fotolii, o comoda, un ceas din bronz aurit ce a apartinut lui Napoleon si o masa, lucrata manual. A fost ocupata de catre Napoleon Bonaparte in timpul sederii sale in Ajaccio, inainte de pleacarea sa in  Egipt.

Sala de mese – este situata pe colt si a fost amenajata in stilul in care era odinioara. Este decorate cu dale de marmura colorata si contine o masa, scaune acoperite cu catifea de culoare verde, canapea si fotolii din castan, un bufet aflat in armonie cu pictura murala.

Galeria – are 16 m lungime si a fost amenajata in anul 1797, podeaua fiind realizata din lemn de nuc, aici gasindu-se o canapea, 2 comode si 20 de scaune din lemn de mahon.

Camera in trapa – este situata in prelungirea galeriei, numindu-se in acest fel de la o trapa situata langa usa. In interiorul camerei se gaseste un dulap, o noptiera, un pat cu coloane din nuc si 3 scaune.

Pivnitele – au fost cumparate de catre Napoleon al III-lea in anul 1860. Aici sunt adunate obiecte traditionale din domeniul agriculturii, extractiei petrolului, transportului. Fabricile de granit si de ulei de masline au reprezentat principalele surse de venit pentru familia Bonaparte.

Muzeul este situat pe strada Saint-Charles nr. 18, in orasul Ajaccio, din insula Corsica, si poate fi vizitat de marti pana duminica intre orele 10.00-12.00 si 14.00-16.45 in perioada 1 octombrie-31 martie si intre orele 10.30-12.30 si 13.15-18.00 in perioada 1 aprilie-30 septembrie.

Pretul unui bilet pentru adulti variaza intre 7 euro in perioada 15 aprilie-15 octombrie si 6 euro in perioada 16 octombrie-14 aprilie. Intrarea este gratuita in prima duminica a fiecarei luni si pentru tinerii pana in 26 de ani.

Localizare

GPS - Latitudine: 41.917961, Longitudine: 8.738250

Mareste harta

Legenda

 • Casa memoriala Napoleon Bonaparte din Ajaccio
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Casa memoriala Napoleon Bonaparte din Ajaccio

Ajaccio