Conacul Graceland din Memphis

Graceland este vila celebra a orasului, cu aspect de conac, care a fost in trecut proprietatea starului rock Elvis Presley. Aceasta este situata pe bulevardul cu acelasi nume, la numarul 3764, in marea comunitate Witeheaven, aflata la circa 14 kilometri de centrul orasului.

In prezent, aceasta cladire serveste drept muzeu memorial si constituie un punct de atractie turistic pentru vizitatorii orasului, dar si un loc unde fanii marelui star isi aduc omagiul, fiind deschisa publicului larg incepand cu data de 7 iunie 1982.

Ca dovada a marii pretuiri fata de viata si activitatea starului rock, Autoritatea Nationala a trecut cladirea in Registrul National al Locurilor Istorice la data de 7 noimbrie 1991 si declarat-o punct de reper istoric national la data de 27 martie 2006.

Graceland are anual un numar de aproximativ 600.000 de vizitatori, ocupand locul trei, dupa Casa Alba si Baltimore Estate, intr-un clasament al obictivelor turistice.

Locul cel mai renumit al acestui obiectiv turistic, sau punctul forte al acestuia, este poarta de la intrarea principala, care este in forma de carte de partituri, cu note verzi, si are alaturi silueta lui Elvis Presley, fiind considerata prin simbolistica sa mai pretioasa decat toata casa ce formeaza acest obiectiv turistic.

La inceputul lunii august 2005, Lisa Marie Presley a vandut 85% din drepturile pe care le detinea, pastrand proprietatea in sine, precum si majoritatea bunurilor aflate in aceasta casa, conducerea afacerii fiind preluata de compania Graceland CHX Inc, companie de divertisment in care fiica starului se afla in consiliul de administratie si care produce show-ul TV American Idol.

In februarie 2006 presedintele companiei Bob Sillerman a anuntat planurile de dezvoltare si reorientare a Graceland, cu intentia de a transforma acest loc intr-un obiectiv turistic cotat la acelasi nivel cu Disneyland sau parcurile nationale tematice, urmarind ca prin intermediul investitiei sa dubleze sau chiar sa tripleze numarul de vizitatori. Proiectul valoreaza intre 250 si 500 de milioane de dolari, bani care sunt directionati spre reamenajarea zonei riverane, construirea unui hotel de lux cu mai mult de 500 de camere, un centru de intruniri, un amfiteatru pentru concerte live si un restaurant. Lucrarile au fost demarate in anul 2009 si sunt in curs de desfasurare si in prezent, zona vizata initial si propusa pentru reamenajare fiind extinsa, in plan aparand amenajarea a inca 80.000 de metri patrati, adiacenti obiectivului initial, Mansion Graceland.

In timp, acest loc a inspirat artisti ai muzicii de gen, precum Paul Simon, care si-a intitulat un album “Graceland” si pe Marc Cohn pentru piesa “Walking in Memphis” interpretata de Cher. Chiar si regizorii de la Holywood au intitulat o pelicula “3000 Miles To Graceland”, in care este surprinsa povestea unor infractori care vor sa jefuiasca un cazino, in timpul saptamanii Elvis. “Finding Graceland”, alta pelicula celebra, are un nume inspirat de pe aceste locuri.

Graceland este un veritabil loc de pelerinaj pentru iubitorii muzicii rock, dar mai ales pentru fanii marelui star disparut prematur dintre noi. In timpul comemorarii marelui artist rock orasul este impanzit de diverse device-uri mai moderne sau mai vechi din care se poate auzi celebrul “Heratbreak Hotel”.

Localizare

GPS - Latitudine: 35.047696, Longitudine: -90.028238

Mareste harta

Legenda

 • Conacul Graceland din Memphis
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Conacul Graceland din Memphis