Galeria Ikon din Birmingham

Galeria Ikon a fost creata pentru a incuraja publicul sa se implice in arta contemporana. Ca urmare a acestui fapt, galeria deruleaza un program intitulat Educatie si interpretare, care educa publicul si promoveaza artistii si arta lor. Galeria este deschisa in fiecare zi a saptamanii, cu exceptia zilei de luni. Operele de arta expuse cuprind toate formele de mass-media, inclusiv sunetul, sculptura si fotografia, precum si picturi. Expozitiile se schimba pe tot parcursul anului, astfel incat sa poata fi prezentate cat mai multe exponate posibil. Ikon este o organizatie de caritate inregistrata, si este finantata partial de consiliul local al orasului Birmingham si de Consiliul de Arte din Anglia.

Ikon, asa cum este cunoscuta galeria in limbajul cotidian, a fost fondata de Angus Skene si patru artisti de la Scoala de Arta Birmingham - David Prentice, Sylvani Merilion, Jesse Bruton si Groves Robert. Initial a fost conceputa ca o galerie fara ziduri (expozitiile au fost planificate pentru a face un tur in locatii neconventionale, cum ar fi cinematografe si oficiile postale intr-un atas de motocicleta), ulterior, in 1965, sediul galeriei a fost stabilit intr-un chiosc de forma octogonala cu pereti de sticla, pe atunci noul centru comercial Bull Ring. Prima expozitie a fost dedicata lucrarilor lui John Salt. La aceasta expozitie au participat artistii fondatoari si sotiile acestora.

Riscul finantarii a fost preluat de Skene, dar controlul a fost lasat in mainile artistilor.

Groves, un iubitor al icoanelor Bisericii Ortodoxe de Est, a fost cel care a dat numele galeriei. Acest nume a fost acceptat cu obiectii de catre fondatori. Ikon a fost infiintata in antiteza cu institutiile si galeriile de arta exclusiviste, fiind formata ca urmare a necesitatii existentei unui loc accesibil unde schimbul de idei vizuale poate deveni o realitate familiara.

Contractul de inchiriere al chioscului a expirat dupa trei ani, dar cu sprijinul Consiliului de Arte galeria galeria a fost mutata in vechea morga, in subsolul fostului colegiu Queens, in Swallow Street.

In urmatorii 4 ani, la Ikon au avut loc 93 de expozitii si 40 de spectacole, timp in care contractul de inchiriere a noii locatii a expirat. Sub conducerea lui Simon Chapman (care a condus anterior Birmingham Arts Lab), asistat de Jeanette Koch, galeria s-a angajat intr-o ambitioasa campanie de extindere a programului de expozitii, pentru a include lucrarile artistilor recunoscuti la nivel national si international. Tot acum galeria a fost mutata intr – o alta locatie din care urma sa capteze interesul publicului.

In toamna anului 1972, cu sprijinul financiar al Consiliului Artelor si al West Midlands Arts Association, Fundatiei Gulbenkian si unei serii de organizatii locale de caritate si industriale, galeria a fost mutata in Birmingham Shopping Centre, un Mall nou construit deasupra New Street Station. Amenajarea galeriei a fost proiectata de Walter Thomson si a asigurat un spatiu de patru ori mai mare decat cel din Swallow Street si, practic, de patruzeci de ori mai mare decat originalul chiosc Bull Ring. Numarul de vizitatori a crescut vertiginos, ajungand chiar si la 1.000 pe zi, acestia avand ocazia sa cunoasca arta moderna a artistilor in viata.

In urmatorii 6 ani, Ikon a devenit una dintre cele mai importante galerii de arta contemporana din afara Londrei, atragand expozanti si vizitatori de pretutindeni. Printre artistii care au avut expozitii au fost Ivor Abraham, Allen Barker, Barry Burman, John Copnall, Vaughan Grylls, Trevor Halliday, David Hepher, Harry Holland, David Leveritt, John Mitchell, John Salt, Peter Sedgely, David Shepherd, William Tillyer si Roger Westwood.

Galeria a fost mutata in locatia actuala in 1997, costurile fiind partial acoperite de Loteria Nationala. Lucrarile de renovare au fost proiectate de Levitt Bernstein, care a refacut turnul demolat in timpul anilor `60.

Galeria dispune de expozitii temporare pe doua etaje, pe o suprafata de 450 de metri patrati. Sunt prezentate aici toate formele de mass-media, inclusiv sunet, film, mass-media mixte, fotografie, pictura, sculptura.

Exista, de asemenea, un program care ajuta la dezvoltarea relatiilor dinamice intre arta, artisti si public. Proiectele si evenimentele sunt foarte variate ca durata si locatie. Educatia este in centrul activitatilor de la Ikon, stimuland interesul public pentru intelegerea artei vizuale contemporane.

Ikon este o societate cu raspundere limitata, inregistrata ca organizatie educationala.

Localizare

GPS - Latitudine: 52.477650, Longitudine: -1.912440

Mareste harta

Legenda

 • Galeria Ikon din Birmingham
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Galeria Ikon din Birmingham