Galeria Nationala de Arta Antica din Roma

Palazzo Barberini este un palat in Roma, in piata cu acelasi nume in Rione di Trevi. Palazzo Barberini este un impunator palat baroc, construit la comanda lui papa Urban VIII, in 1623. Constructia palatului a fost finalizata, in anul 1633, de Bernini si Borromini. Palazzo Barberini gazduieste Galleria Nazionale d'Arte Antica, cuprinzand opere din secolul al XII-lea pana in secolul al XVIII-lea, aflate odinioara in posesia familiilor aristocratice ale Romei.

Locatia in panta a fost anterior ocupata de o vie a familiei Sforza, in care a fost construit in 1549 un mic palat. Site-ul in panta, a fost anterior ocupat de o gradina si a trecut de la un cardinal la altul in cursul secolului al XVI –lea. Cand Cardinalul Alessandro Sforza a intalnit greutati financiare, terenul, inca semi-urbanizat a fost cumparat in 1625 de catre Maffeo Barberini, care apoi a luat tronul papal ca Papa Urban al VIII-lea.

Trei mari arhitecti au lucrat pentru a crea palatul, fiecare contribuind cu stilul si caracterul sau propriu la realizarea cladirii. Carlo Maderno, care apoi a lucrat la extinderea naosului Sf. Petru, a fost insarcinat sa anexeze Villa Sforza unui bloc renascentist al palatului Farnese. Maderno a inceput lucrarile in 1627, asistat de nepotul sau Francesco Borromini. Atunci cand in 1629 Maderno a murit, Borromini a fost dat la o parte, comisia insarcinand pe Bernini, un tanar minune, pe atunci mai bine cunoscut ca sculptor, care a finalizat lucrarile in 1633.

Dupa moartea lui Urban al VIII-lea, palatul a fost confiscat de Pamphili, Papa Inocentiu al X-lea si a fost inapoiat familiei Barberini doar in 1653.

Palazzo este dispus in jurul unei curti, in centru o cladire a lui Bernini cu doua etaje, care contine un salon oval. La etajul cel mai de sus, ferestrele sunt create de Borromini intr-o perspectiva falsa care sugereaza un plus de profunzime, o caracteristica care a fost copiata pana in secolul XX. In afara de ferestrele cu perspectiva falsa ale lui Borromini, printre alte aspecte influente ale Palazzo Barberini, care vor fi repetate in intreaga Europa, a fost unitatea centrala cu doua etaje si sala ovala.

Interiorul palatului este impresionant prin somptuozitatea stilului baroc. In holul de la intrare se afla doua scari marete, cea din stanga fiind realizata de Bernini, iar cea in spirala, din dreapta, de Borromini. Triumful Providentei Divine de Pietro da Cortona impodobeste tavanul din Gran Salone, fiind considerata o capodopera a picturii baroce. Aceasta alegorie vasta a devenit extrem de influenta in ghidarea decorarii plafoanelor pentru palate si biserici, influenta ei putand fi vazuta si in alte scene panoramice, cum ar fi plafoanele cu fresce de la Sant'Ignazio de Pozzo, cele de la Villa Pisani in Stra, camera tronului din Palatul Regal din Madrid, precum si Ca’Rezzonico in Venetia. De asemenea, in palat este o capodopera de Andrea Sacchi, un critic contemporan al stilului Cortona, Intelepciunea Divina. Alte atractii: Narcis, ludita si Holofernes, de Caravaggio; Venussi Adonis, de Tiziano; La Fornarina de Raffaello si un portret al lui Henric VIII de Holbein.

Gradina este cunoscuta ca giardino segreto (gradina secreta), deoarece nu se vede din exterior. Aceasta gazduieste un monument Bertel Thorwaldsen, care a avut un studio in apropierea teatrului Quattro Fontane, intre anii 1822-1834.

Astazi Palazzo Barberini gazduieste Galleria Nazionale d'Arte Antica (Galeria Nationala de Arta Antica din Roma), una dintre cele mai importante colectii de pictura din Italia. Colectia include, printre multe altele, portretul La Fornarina de Raphael, Judith decapitandu-l pe Holofernes de Caravaggio, si un portret al lui Henric al VIII-lea de Hans Holbein. Palatul adaposteste de asemenea Institutul Italian de Numismatica. Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a fost semnat aici, la 4 noiembrie 1950, creand Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Ascuns in beciurile din partea din spate a cladirii a fost descoperit un Mithraeum, datand probabil din secolul al II-lea.

Adresa: Via Barberinl 13
Program: Galerie - marti-duminica 8.30-19.00; Apartamente: marti-duminica 9:30-13:15, 14:15-16:45
Taxe de acces: galerie - acces gratuit; apartamente: adulti 7,00 €, copiii sub 18 ani gratuit.

Informatii utile

Adresa

Via delle Quattro Fontane 13, 00186 Roma

Cum ajung

Statia de metrou Barberini sau autobuzele 52, 53, 56, 58, 60, 61, 95, 116, 175, 492, 590

Telefon

+39 064814591

Alte informatii

Casa de bilete se inchide cu o ora inainte de terminarea programului de vizitare.

Timp mediu vizitare

1h , 15min

Preturi

 • Adulti: 7 Euro
 • Tineri (18 - 24) membri UE: 3.50 Euro
 • Studenti: 3.50 Euro
 • Seniori (peste 65 ani): Gratuit
 • Tineri (sub 18 ani): Gratuit

Orar

 • Marti - Duminica: 08.30 - 19.00
 • Luni: Inchis
 • 25 Decembrie, 1 Ianuarie: Inchis

Localizare

GPS - Latitudine: 41.903320, Longitudine: 12.489920

Mareste harta

Legenda

 • Galeria Nationala de Arta Antica din Roma
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Galeria Nationala de Arta Antica din Roma