Muzeul de Arta si Istorie din Neuchatel

Muzeul de Arta si Istorie din Neuchatel a fost deschis in 1885. Cladirea a fost construita de catre orasul Neuchatel sub supravegherea arhitectului Leo Chatelain. Purtand numele sugestiv Palais des Beaux-Arts (Palatul de Arte Plastice), acesta a fost determinat atat de finantatori publici cat si privati sa adune colectiile de stat din domeniile artelor frumoase, artelor aplicate, numismatica si, in general, lucrari de istorie si istorie timpurie.

Rezultatul a fost o institutie dubla, care a constat intr-un muzeu de arta si unul de istorie, adapostite sub acelasi acoperis. Vizitatorii au ocazia sa parcurga de la subsol pana la etajul intai toate etapele de dezvoltare ale civilizatiilor locale. Sute de obiecte ilustreaza aceste etape: unelte din perioada neolitica, urme ale Evului Mediu, portelan, textile, mobilier, bijuterii, sculpturi, picturi etc.

Din 1990, muzeul are patru sectii - arte vizuale, artele aplicate, numismatica si istorie, fiecare cu conducere proprie.

Parterul este dedicat colectiilor istorice, cu camere despre istoria orasului Neuchatel. La etaj sunt camere dedicate artei, care au fost organizate radical diferit de cele mai multe alte muzee. In loc de a expune lucrarile pe perioade, artisti, sau gen, colectia este grupata in functie de teme, cu diferite camere etichetate: Natura, Civilizatie, Sacru, si asa mai departe.

Intr-o camera din partea din spate a parterului sunt expuse papusile automatice ale lui Jaquet Droz. Acestea sunt trei figurine mecanice construite la cele mai exigente standarde tehnice de catre un ceasornicar din Neuchatel in 1770 si sunt inca in perfecta stare de functionare. Cele trei papusi – Proiectantul, Scriitorul si Muzicianul - sunt expuse intr-o vitrina din sticla.

Proiectantul este un copil care sta la un birou de mahon si are in mana stanga o bucata de hartie iar in mana dreapta un creion, si efectueaza miscari extrem de complexe pentru a desena mici imagini complicate; cum ar fi un caine, zeul Eros intr-un car tras de un fluture, sau un profil al al lui Ludovic al XV-lea.

Scriitorul, un baiat cu obraji dolofani, sta la un birou de mahon, cu o pana de gasca in mana dreapta si are un vas mic de cerneala in apropiere. El scrie intr-un stil inflorit si poate fi chiar programat pentru a produce orice text de pana la patruzeci de caractere. In timp ce el scrie, ochii urmaresc cuvintele de pe pagina.

Probabil cea mai fermecatoare papusa este insa Muzicianul, o fata tanara plina de har, cu degete subtiri si indemanatice, care canta la o orga de dimensiuni mici - un instrument real, nu o cutie muzicala mascata. In timp ce degetele ei lovesc clapele pentru a produce notele, ochii, capul si corpul se misca dintr-o parte in alta in timp ce pieptul ei se ridica si se lasa intr-o imitatie delicata de respiratie ritmica.

Localizare

GPS - Latitudine: 46.991299, Longitudine: 6.935500

Mareste harta

Legenda

 • Muzeul de Arta si Istorie din Neuchatel
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul de Arta si Istorie din Neuchatel