Muzeul Epavei din Kyrenia

Epava navei Kyreniene este una dintre cele mai importante descoperiri din istoria arheologiei marine. A fost o descoperire atat de importanta, incat in jurul sau s-au pus bazele unei intregi expozitii, concretizata in Muzeul Epavei. Locul unde este infiintat Muzeul Epavei, Castelul Kyrenia, se afla in estul vechiului port din Kyrenia, un oras de pe coasta nordica a Ciprului.

Muzeul Epavei a fost infiintat in interiorul incaperilor gotice din partea de vest a Castelului Kyrenia. Acesta gazduieste epava foarte bine conservata a unei nave comerciale grecesti, veche de peste 2300 de ani, cea mai veche nava recuperata descoperita vreodata. Corpul navei, care masoara peste 14 metri lungime, a fost construit in mare parte din lemn de pin de Aleppo invelit in plumb, iar astazi este pastrat intr-un mediu controlat. In afara acestei epave, la muzeu mai este expusa si intreaga incarcatura a navei, care include peste 400 de amfore, 9000 de migdale perfect conservate gasite in borcane, 29 de pietre de moara, 4 cani, 4 recipiente de ulei, 4 linguri de lemn, dar si alte obiecte. Incarcatura navei a fost de mare ajutor in stabilirea porturilor de escala ale navei, a numarului membrilor echipajului si a modului in care acestia au supravietuit pe mare. Nivelul superior al muzeului contine o expozitie de fotografii facute in timpul procesului de recuperare a epavei. Tot acolo exista si o platforma de pe care vizitatorii pot privi epava de la inaltime.

Principalul exponat de la Muzeul Epavei, Nava Kyrenia, dateaza din secolul al IV-lea i.Hr. Se estimeaza ca aceasta s-a scufundat in jurul anului 300 i.Hr., in vremea lui Alexandru cel Mare, pe cand naviga pe Marea Mediterana. Un scafandru grec pe nume Andreas Cariolou a descoperit aceasta epava, in timpul unei furtuni, in noiembrie 1965. Cu toate acestea, a pierdut coordonatele exacte ale locului in care se afla nava, fiind nevoie sa faca peste 200 de scufundari pentru a o regasi, doi ani mai tarziu. Epava a fost scoasa la suprafata in cadrul unei expeditii ce a durat pana in anul 1969, la care au participat peste 50 de tehnicieni, studenti, arheologi si scafandri. Procesul de conservare si de reconstituire a navei a inceput in 1970 si a durat patru ani. Nava se afla intr-o stare buna in proportie de 75%, ceea ce o face cea mai bine conservata epava din vremea Greciei antice. S-a estimat ca nava era veche de 80 de ani atunci cand s-a scufundat acum 2300 de ani, suferind mai multe reparatii atunci cand era functionala. De asemenea, cercetatorii au stabilit ca nava nu s-a scufundat din motive naturale, ci a fost atacata de piratii care tulburau apele de pe coasta nordica a Ciprului la acea vreme. Acest fapt explica si absenta obiectelor personale ale echipajului. Cel mai probabil piratii au pradat nava si au luat membrii echipajului drept prizonieri, pentru a ii vinde mai apoi pe post de sclavi.

Dupa descoperirea epavei au fost construite mai multe replici in marime naturala ale acesteia. In 1985 grecii au construit Kyrenia II, care a fost folosita pe post de ambasador plutitor al culturii cipriote. Aceasta a ancorat in multe locuri din lume, precum New York, Japonia si Germania. Dupa ce Kyrenia II a ajuns in Japonia, in anul 1988, japonezii au construit si ei o a doua replica, numita Kyrenia III, care se afla expusa in orasul Fukouka. In 2002 a inceput constructia celei de-a treia replici, Kyrenia Liberty. Aceasta a fost gata la timp pentru Jocurile Olimpice din 2004, ocazie cu care a navigat pana in Atena, cu o incarcatura simbolica de cupru, care a fost folosit la fabricarea medaliilor de bronz de la Olimpiada. Incarcatura a fost una simbolica deoarece numele insulei Cipru este asociat cu corespondentul in latina al cuvantului cupru.

Epava Kyrenia este prezenta si pe monedele cipriote de 10, 20 si 50 eurocenti.

Preturi si orar pentru vizitarea Muzeului Epavei din Kyrenia

Muzeul Epavei este deschis de la 9:00 pana la ora 18:30 in timpul verii si de la 9:00 pana la 16:30 in timpul iernii.
Costul biletului de intrare, in care sunt incluse vizita la muzeu, dar si cea la castel, este de 3.60 Euro. Studentii si elevii beneficiaza de reducere, acestia platind doar 0.80 Euro pentru un bilet de intrare.

Localizare

GPS - Latitudine: 35.341393, Longitudine: 33.322250

Mareste harta

Legenda

 • Muzeul Epavei din Kyrenia
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Epavei din Kyrenia

Kyrenia