Muzeul Frieder Burda din Baden-Baden

Muzeul Frieder Burda este un muzeu de arta din Baden-Baden care a fost proiectat de arhitectul Richard Meier, fiind deschis in octombrie 2004.

Frieder Burda (nascut la 29 aprilie 1936 in Gengenbach, Baden-Württemberg) este un colectionar de arta german si Cetatean de Onoare al Baden-Baden. Burda a fost al doilea fiu al editorului Franz Burda. Impreuna cu fratele sau mai mare, Franz, si fratele sau mai mic, Hubert, Burda a crescut in Offenburg. Burda a fost instruit in grupul de afaceri al tatalui sau. Mai tarziu, el a trait in Franta, unde a devenit editor de reviste. Acesta a petrecut mai multi ani in Anglia si Statele Unite. Burda a dezvoltat compania sa intr-una din cele mai importante de imprimare comerciala din Europa.

Frieder Burda ocupa o structura moderna realizata de aclamatul arhitect Richard Meier din New York. Colectia privata se focalizeaza asupra artei modeme, clasice si contemporane. Atractiile principale sunt lucrarile de Picasso, expresionistii germani, scoala New York si expresionistii americani abstracti. Arhitectul Richard Meier a proiectat o cladire luminoasa, deschisa, cu doua camere mari, doua mai mici, si un subsol. Muzeul are si un pod de sticla. Cladire noua, cu aproximativ 1.000 de metri patrati de spatiu de expunere a costat 15 milioane de euro si a fost sustinuta pe deplin de Fundatia Burda Frieder. Arhitectul cladirii a fost Peter W. Kruse.

Intre premiile obtinute de Muzeul Frieder Burda se numara: Royal Institute of British Architects RIBA European Awards (2006), Institute Honor Award for Architecture (2006), Anerkennung zum Deutschen Architekturpreis (2005) si New York Chapter Design Award (2005).

Colectia Frieder Burda include aproximativ 850 de opere de arta moderna si contemporana, inclusiv picturi, sculpturi, obiecte si lucrari pe suport de hartie. Se concentreaza pe: expresionismul german, expresionismul abstract, arta germana din 1960, pictura lui Picasso.

Initial, acum aproximativ treizeci de ani, decizia lui Frieder Burda de a cumpara o opera de arta era adesea motivata de entuziasm spontan, acesta neintentionand sa stabileasca o colectie de lucrari coerente. Cu toate acestea, incepand cu aproximativ 15 ani in urma, conceptul de colectare a determinat selectia lucrarilor, si de atunci Colectia a crescut in mod consecvent. Fascinatia culorii si calitatea emotionala expresiva a picturii se afla in centrul de interes al lui Frieder Burda. Aceasta perspectiva a dat nastere la o colectie cu un stil personal, care reuneste pozitiile de pionierat ale picturii secolului XX. In acest sens, Colectia se concentreaza asupra unui numar restrans de artisti ale caror lucrari sunt achizitionate cu determinare.

Arhitectul Richard Meier a descris Muzeul Frieder Burda, ca un muzeu de vara ce prezinta caracteristici unice: iluminare de exceptie, ferestre cu generozitate plasate, expozitii speciale ce alterneaza cu display-ul de lucrari din Colectia Frieder Burda.

Adresa: Lichtentaler, Alee 8; 07221/996-980
Taxe de vizitare: 8 €
Program: marti-duminica; 11-18

Localizare

GPS - Latitudine: 48.757912, Longitudine: 8.237790

Mareste harta

Legenda

 • Muzeul Frieder Burda din Baden-Baden
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Frieder Burda din Baden-Baden

Baden Baden