Muzeul Hanseatic din Bergen

Facand parte din cadrul Muzeului de Vest al orasului Bergen, Muzeul Hanseatic a fost deschis publicului in anul 1872 si prezinta viata si munca comerciantilor germani ai Ligii Hanseatica, care in perioada dintre anii 1350 – 1750 au vandut carne de peste sarata si afumta, dar si grane, din biroul lor din Bergen.

Cele mai multe colectii ale muzeului sunt gazduite de “Finnegarden”, una dintre caldirile de lemn conservate de pe docurile Bryggen, refacuta dupa incendiul izbucnit in anul 1702, cand a ars mai bine de o treime din orasul Bergen. In afara de acesta cladire care a apartinut comerciantului J.W.Olsen, a mai fost achizitionat inca un edificiu, datorita cresterii numarului de exponate, cladire cunoscuta sub numele de “Murtasken”, realizata dupa schitele arhitectului Conrad Fredrik von der Lippe (1833–1901), unde vizitatorii au posibilitatea de a vedea biroul comerciantului, locul unde dormeau negustorii si o camera de oaspeti.

La o distanta parcursa in doar 5 minute, de cealalata parte a docurilor Bryggen, chiar langa Biserica Sf. Maria, se gasesc salile de intrunire a comerciantilor, cunoscute ca si “Schotstuene”, aflate tot sub conducerea muzeului. Deoarece aprinderea focului era interzisa in celelalte cladiri din Bryggen, aici avea loc pregatirea mesei, aceste camere fiind folosite, in principal, de catre comercianti, in timpul iernii. De asemenea, aici aveau loc reuniui, o data pe an, in care se judecau acei angajati care comiteau crime, dar se si organizau serviciile funerare, iar uneori erau folosite ca si sali de clasa pentru ucenici.

Astfel, muzeul cuprinde trei sali de intrunire si o bucatarie: cladirile “Jakobsfjorden” si “Bellgaarden”, se gasesc in mijloc si prezinta viata de dinaintea anului 1702, la dreapta acestora se gaseste o copie a edificiului cunoscut ca si “Svensgaarden” din anul 1708, si ultima cladire, “Bredsgaarden” care a fost pastrat in conditii originale pana in anul 1709, fiind apoi reconstruit in anul 1761.

Toate obiectele muzeului sunt originale, fiind colectionate de catre Johan Wilhelm Wiberg (1829–1898) de la toate fermele din Bryggen, fiul sau, Christian Koren Wiberg (1870–1945), fiind cel care a construit acest muzeu, devenind responsabilitatea municipalitatii Bergen in anul 1916.

Exponatele muzeului pot fi admirate in perioada 15 mai – 15 septembrie, zilnic, intre orele 09.00 – 17.00, iar in perioada 16 septembrie – 14 mai, Muzeul Hanseatic este deschis de marti – sambata intre orele 11.00 – 14.00, in ziua de duminica in intervalul orar 11.00 – 16.00, in timp ce “Schotstuene” poate fi vizitat doar in ziua de duminica, intre orele 11.00 – 14.00. Pretul unui bilet de intrare ce ofera acces atat la Muzeul Hanseatic, cat si la “Schotstuene”, este de aproximativ 8 € (60 nok)/ adult, copii a caror varsta nu a depasit 16 ani, avand accesul liber.

Localizare

GPS - Latitudine: 60.395821, Longitudine: 5.325800

Mareste harta

Legenda

 • Muzeul Hanseatic din Bergen
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Hanseatic din Bergen