Muzeul Judetean Arges

Potrivit opiniilor avizate, incepturile activitatii muzeale la Pitesti dateaza din anul 1928. In prezent, Muzeul Judetean Arges expune colectii de obiecte remarcabile spre ilustrarea civilizatiei argesene si romanesti. Incepand cu anul 1977, acest muzeu a fost prima institutie muzeala romaneasca si din partea de sud-est a Europei al carui scop a fost sa raspandeasca informatiile necesare conservarii mediului.

In acest muzeu veti putea vedea o piesa unicat, bastonul lui Mihai Eminescu, ce face parte din Tezaurul Patrimoniului cultural national mobil al Romaniei - Mihai Eminescu l-a primit in dar in anul Bastonul 1876, de “Societatea Junimea”. Bastonul a fost lucrat din fildes, bambus, argint si piele pe la mijlocul secolului al XIX-lea.

Muzeul Judetean Arges functioneaza in cladirea fostei Prefecturi din Pitesti. Incepand cu anul 1998, muzeului i-au fost adaugate cladiri noi destinate desfasurarii activitatii muzeului. Muzeul include expozitii precum: ecologie si protectia mediului, arta plastica romaneasca (picturi din secolele XIX - XX si grafica locala), istorie, arheologie (tezaure din epoca romana descoperite la Rociu si Balanesti), istoria culturii si a civilizatiei moderne romanesti (casele memoriale Liviu Rebreanu si Dinu Lipatti) si Muzeul "Linia de fortificatii de pe granita de est a Imperiului roman". In biblioteca muzeului se gasesc 18.000 de volume.

De acest muzeu apartin si urmatoarele sectii: Galeria de Arta „Rudolf Schweitzer-Cumpana", gazduita intr-o cladire din anul 1886. Aici se pot vedea: lucrari de pictura si sculptura clasica si contemporana; lucrari de Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petrascu si Nicolae Tonitza, Rudolf Schweitzer. Galeria Nationala de Arta Naiva, singura galerie de acest fel din Romania, deschisa in anul 1971 si expune lucrari semnate de: Gheorghe Babet, Gheorghe Boanca, Costel Bogatu, Anca Bota, Valentin Bota, Mihai Dascalu, Ion Maric, Petru Mihut, Ghita Mitrachita, Ion Negru, Ion Nicodim, Gheorghe Doja, Stefan Debreczeny, Alexandrina Debreczeny Lupascu etc. Expozitia de Baza a Sectiei de Stiinte are o expozitie permanenta „Ocrotirea naturii pe baze ecologice" inaugurata in anul 1977. Expozitia de baza a Sectiei de Istorie ce expune unelte ce apartin culturii de prund, piese eneolitice, ceramica, arme si piese de harnasament etc. Planetariul, un loc in care vizitatorii pot realiza o calatorie completa prin Univers si pot asista la lectii de astronomie, in format multimedia HD, cu sunet performant similar cinematografelor 3D. Muzeul Sportului Argesean ce expune obiecte care au apartinut unor sportivi celebri argeseni sau care au practicat sport la diverse cluburi din judetul Arges. Expozitia permanenta Flori de mina ce prezinta comorile adancurilor din adancul Maramuresului, al Braziliei, Mexicului, Chinei, Rusiei, Turciei, Marocului, Indiei, Congoului si Madagascarului. Cabinetul numismatic ce prezinta peste 5000 de piese dispuse in vitrine prezentate cronologic.

Adresa: strada Armand Calinescu, nr. 44, Pitesti.

Localizare

GPS - Latitudine: 44.855433, Longitudine: 24.868599

Mareste harta

Legenda

 • Muzeul Judetean Arges
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul Judetean Arges

Pitesti