Muzeul National de Arte Frumoase din Rio de Janeiro

Muzeul National de Arte Frumoase (Museu Nacional de Belas Artes) este un muzeu national de arta situat in orasul Rio de Janeiro, Brazilia. Muzeul, infiintat oficial in 1937 prin initiativa ministrului educatiei Gustavo Capanema, a fost inaugurat in anul 1938, de catre presedintele Getúlio Vargas.

Colectia muzeului, a avut la baza o parte din Colectia Regala oferita de regele Ioan al VI-lea. Aceasta colectie de arta a ramas in Brazilia, dupa intoarcerea regelui in Europa si a devenit colectia de baza a Scolii Nationale de Arte Frumoase. Atunci cand muzeul a fost creat in 1937, a mostenit nu numai colectia Scolii Nationale, dar, de asemenea, si sediul, o cladire in stil eclectic datata in 1908 si proiectata de arhitectul spaniol Adolfo Morales De Los Rios.

Muzeul National de Arte Frumoase este una dintre cele mai importante institutii culturale ale tarii, precum si cel mai important muzeu de arta brazilian, deosebit de bogat in picturi si sculpturi din secolul al XIX-lea. Colectia include mai mult de 20.000 de piese - picturi, sculpturi, desene si printuri, realizate de artisti brazilieni si internationali, de la Evul Mediu la arta contemporana. Aceasta include, de asemenea, ansambluri mici de arte decorative,populare si arta africana. Biblioteca muzeului are o colectie de circa 19.000 de titluri.

Stilul cladirii proiectate de arhitectul spaniol Adolfo Morales De Los Rios este inspirat de Muzeul Luvru din Paris. Cladirea prezinta un design eclectic, cu fatade modelate dupa stiluri diferite.

Fatada principala este inspirata de stilul francez renascentist, cu fronton, colonade si basoreliefuri ce reprezinta civilizatii antice, precum si medalioane pictate de Henrique Bernardelli ce infatiseaza membri ai Misiunii artistice franceze si artisti de renume din Brazilia. Fatadele laterale sunt mai explicite si fac trimitere la Renasterea italiana. Ele sunt decorate cu mozaicuri pariziene, cu figuri de arhitecti, pictori si teoreticieni de arta, cum ar fi Vasari, Vitruvius si da Vinci. Fatada din spate este strict neoclasica, decorata cu reliefuri realizate de Edward Cadwell.

Decoratiuni interioare se bazeaza pe utilizarea de materiale nobile, cum ar fi marmura, mozaic, stuc, cristal, ceramica franceza si statui. Cladirea a fost listata ca o lucrare de patrimoniu national la 24 mai 1973.

Inca de la inceputurile sale in 1808, colectia de opere de arta a fost extrem de extinsa si are acum in jur de 20.000 de obiecte. Colectiile includ pictura, sculptura, desen, precum si arte decorative, mobilier, arta populara si arta africana.

Colectia de pictura cuprinde mai multe lucrari ale lui Nicolas-Antoine Taunay, Jean-Baptiste Debret, Félix Taunay, Victor Meirelles (mai mult de 150 de lucrari, inclusiv prima Liturghie in Brazilia si Batalia de la Guararapes), Pedro Américo (Batalia de la Avaí, etc. ), Almeida Júnior, Manuel de Araújo Porto-Alegre, Pedro Weingärtner, Rodolfo Amoedo, Zeferino da Costa, Henrique Bernardelli, Eliseu Visconti, Castagneto, Hipólito Caron, Antônio Parreiras si multi altii. Desi Colectia de pictura este deosebit de puternica in ceea ce priveste secolul al XIX-lea, aceasta include, de asemenea, picturi reprezentative din perioada coloniala, cum ar fi lucrari de Manuel da Cunha, Leandro Joaquim si Manuel Dias de Oliveira.

Sectiunea de sculptura braziliana este cea mai mica dintre departamentele muzeului. Mai multe opere de arta din colectie au fost dobandite prin transferul de lucrari realizate de artistii carora li s-a acordat o subventie de guvern sa studieze in Europa. Sculptorul Rodolfo Bernardelli, care a fost numit in functia de director al Academiei in secolul al XIX-lea, a fost responsabil pentru achizitionarea sistematica de sculpturi. Acesta este, de asemenea, cel mai bun sculptor reprezentat in colectie, cu mai mult de 250 de lucrari donate de fratele sau dupa moartea sa. Sculptura braziliana este, de asemenea, reprezentata de Marc Ferrez, Chaves Pinheiro, Almeida Reis si Correia Lima, printre altii.

Muzeul are una dintre cele mai importante colectii de gravuri din tara, un ansamblu de lucrari, care este capabil de a oferi o panorama remarcabila a dezvoltarii istorice a tehnicii de imprimare in Brazilia. Pe de alta parte, sectiunea de desene contine aproximativ 4.000 de lucrari, fiind una dintre cele mai mari colectii ale institutiei.

Localizare

GPS - Latitudine: -22.908780, Longitudine: -43.175720

Mareste harta

Legenda

 • Muzeul National de Arte Frumoase din Rio de Janeiro
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul National de Arte Frumoase din Rio de Janeiro