Muzeul National din Damasc

Muzeul National din Damasc este un muzeu important al Siriei, situat in centrul orasului. Cea mai populara parte a muzeului este reconstructia din secolul al II-lea AD, Sinagoga Dura-Europos.

Muzeul National din Damasc se afla in vestul orasului, intre Universitatea Damasc si Complexul Moscheea Tekkiye. Muzeul a fost fondat in 1919. Cladirea actuala a fost construita in 1936, noi aripi fiindu-i adaugate in 1956 si 1975.

Muzeul National din Damasc a fost stabilit sub supravegherea Ministerului Educatiei in 1919. Nucleul original al continutului acestui muzeu a fost tinut initial la medresa al-Adiliya. Colectia a crescut treptat, iar descoperirea palatului Umayyad de Qasr al-Hayr al-Gharbi in desertul sirian in 1936 a stimulat mai mult planurile de actiune pentru un muzeu mai nou si mai mare. In acest context, o cladire situata langa Al-Takiyya al-Sulaymaniya a fost aleasa pentru infiintarea Muzeului National din Damasc.

Descoperirea Qasr Al-Hayr Al-Gharbi a adaugat un accent deosebit pe importanta perioadei islamice si directorii de la Antichitati au decis sa includa descoperirile din palat in Muzeul National Damasc. Dupa o munca grea si expertiza tehnica, fatada de la Qasr al-Hayr al-Gharbi a fost transpusa si reconstruita ca intrare principala la Muzeul National. Salile laterale si etajul al doilea au fost desemnate pentru a gazdui cele mai importante descoperiri artistice ale acestui palat islamic. Finalizarea expozitiei a luat mai multi ani, iar deschiderea oficiala a fost sarbatorita in anul 1950.

In anul 1953 o aripa de trei etaje a fost adaugata pentru a adaposti si a afisa antichitati antice orientale din perioada islamica, arta moderna si expozitii temporare. Una dintre extensiile mai recente a inclus trei sali duble dedicate perioadei islamice, o noua sala de lectura si o biblioteca. Sala de curs a fost mobilata ca o sala de receptie. Deschiderea acestei extinderi a avut loc in anul 1963.

In anul 1974, au fost facute alte completari, de data aceasta dedicate perioadei Paleoliticului. Si in cele din urma, in anul 2004, aripa pentru expozitii temporare a fost transformata intr-o colectie permanenta de antichitati neolitice.

Muzeul National din Damasc contine o lume arheologica si istorica raspandita in peste doua aripi. Multe dintre cele mai importante descoperiri de la sapaturile din intreaga Siria sunt expuse aici. Veti putea sa vedeti artefacte chiar inainte de a intra in muzeu. In interior, aripa de vest contine colectii islamice pre-clasice si arabe, si aripa de est contine colectii clasice si bizantine.

La Muzeul National puteti vedea reasamblata complet, sinagoga din secolul al II-lea, Dura-Europos. Zidurile sale sunt acoperite cu picturi figurative luminoase din scene biblice.

Aripa de vest are camere dedicate descoperirilor facute in orasul Ugarit. Exponatele includ mici tablete de lut inscriptionate cu cel mai vechi alfabet din lume. Printre exponate veti mai putea vedea o colectie de sigilii cilindru si ceramica miceniana importata din Grecia. In continuare puteti vizita o camera ale carei exponate se concentreaza pe descoperirile de la Raqqa, orasul Abbassid pe Eufrat. O alta sala contine bijuterii islamice, monede si armuri. vizita in final este Salonul Damasc, o sala cu lambriuri de lemn si marmura.

Aripa de est contine camere cu ceramica, sculpturi si sticlarie de la fenicieni la clasic. O alta sala contine statui clasice, gasite la Palmira, sculptate in fildes, bronz si marmura.

Localizare

GPS - Latitudine: 33.512150, Longitudine: 36.289810

Mareste harta

Legenda

 • Muzeul National din Damasc
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Muzeul National din Damasc