Cum se ajunge in Namibia

Calatoria cu avionul in Namibia

Pe langa o serie de curse internationale care au ca destinatie Namibia, exista zboruri charter, folosite mai ales pe rutele interne. Alaturi de compania nationala Air Namibia, care efectueaza atat curse interne cat si internationale, compania South African Airways are zboruri cu destinatia Namibia din Johannesburg, in timp ce Comair si Air Botswana fac legatura intre Windhoek si orase importante de pe continentul african. Principalul aeroport din tara - Hosea Kutako International (WDH) este situat la 45 km departare de capitala Windhoek. De aici, Air Namibia are zboruri in capitale europene precum Londra, Frankfurt sau in Africa de Sud, la Johannesburg si Cape Town.

Pentru calatoria de la Bucuresti pana la Windhoek aveti nevoie de cel putin o zi, avand in vedere ca trebuie sa faceti escala in Londra si Johannesburg.

Calatoria cu autocarul in Namibia

Comparativ cu alte tari vecine, transportul public in Namibia este mai ieftin si poate fi efectuat cu microbuzul, ideal pentru calatoriile in localitati, cat si pentru a ajunge dintr-un oras in altul. Nu va trebui sa asteptati foarte mult in statie, pentru ca circula la intervale scurte de timp, iar pretul este de aproximativ 3 USD/100 km parcursi.

Pentru rutele intercity, puteti apela la serviciile de transport ale Companiei Intercape Mainliners, recunoscuta pentru autobuzele moderne si confortabile, prevazute cu aer conditionat si care incearca sa-i fidelizeze pe calatori prin oferta de gustari si racoritoare oferite in timpul transportului. Pentru calatoria cu aceste autobuze trebuie sa faceti rezervarea cu cel putin 3 zile in avans, exceptie face ruta de la Windhoek la Rohoboth, unde biletele pot fi achizitonate in momentul plecarii.

Compania Extravaganza pune la dispozitia calatorilor microbuze care circula din capitala spre Swakopmund, o zona recunoscuta pentru numeroasele cabane si resorturi turistice. Acestea pleaca la ora 14.00 si ajung la destinatie la lasarea serii. Preturile lor sunt destul de mari, 330 USD/persoana. Parte a grupului TransNamib, care gestioneaza serviciile feroviare din Namibia, Starline pune la dispozitia celor interesati autobuze care circula pe 25 de rute nationale importante, in special, in zone din tara unde nu exista conexiuni feroviare, cum ar fi de la Lüderitz pana Keetmanshoop.

Calatoria cu trenul in Namibia

In Namibia exista o retea feroviara extinsa care face legatura intre principalele orase ale tarii. TransNamib este compania care gestioneaza transportul feroviar. Trenurile sunt destul de confortabile, dar se deplaseaza cu viteza redusa. Din acest motiv, calatoria cu trenul nu este recomandata turistilor grabiti, care vor sa ajunga cat mai repede la destinatie. Cu exceptia trenurilor care acopera rutele Keetmanshoop – Upington si Otjiwarongo- Tsumeb, toate trenurile circula doar pe timpul noptii. Din acest motiv, nu veti avea ocazia sa admirati peisaje spectaculoase, dar avantajul este ca puteti sa va odihniti in timp ce calatoriti si sa faceti economii in ce priveste cazarea. La clasa economica cat si clasa business sunt prevazute automate de unde va puteti cumpara alimente si racoritorare, iar preturile biletelor sunt accesibile si turistilor conditionati de un buget limitat. Costul calatoriei este vizibil mai ridicat in perioada sezonului turistic de varf, comparativ cu preturile practicate in extrasezon. Ca regula generala, cand calatoriti cu trenul, incercati sa veniti la gara cu cel putin jumatate de ora inainte de plecare. Bagajul trebuie limitat la doua genti de mana si nu exista spatiu pentru depozitare a bicicletelor. Singura ruta prevazuta cu vagoane de dormit este Windhoek- Keetmanshoop.

Desert Express, un tren introdus la sfarsitul anilor ’90 si este special destinat turistilor. Ofera conditii luxoase de calatorie si opreste in zone cu mare impact turistic, pe ruta Windhoek – Swakopmund, cu plecari de doua ori pe saptamana. Este absolut necesara rezervarea biletului in avans. Mai exista o ruta feroviara ce acopera regiunile vestice ale tarii, cu plecare din capitala, cu statii in Okapuka Ranch - Friedrichsfelde – Khan Valley – Swakopmund – Walvis Bay si un tren care circula in destinatiile turistice cele mai reprezentative din estul tarii. Trenul pleaca din Swakopmund spre Ebony – Okapulka Ranch – Windhoek.

Calatoria cu masina in Namibia

Namibia dispune de o infrastuctura rutiera destul de moderna si majoritatea drumurilor sunt asfaltate si prevazute cu cate o banda pe fiecare sens de mers. Autostrazile sunt bine intretinute, au mai multe benzi de circulatie si nu sunt aglomerate aproape niciodata. La anumite distante, sunt prevazute zone de odihna, amenajate cu spatii unde puteti servi masa. Drumurile regionale sunt de cele mai multe ori pietruite, dar si acestea sunt constant intretinute, motiv pentru care sunt usor accesibile chiar si celor care nu dispun de autoturisme de teren, mai putin in zone precum Khaudum, Bushmanland sau Kaokoveld, unde nu se poate circula decat in grup organizat, in convoaie prevazute cu autoturisme 4X4 si soferi experimentati.

In Namibia, autoturismul se conduce pe partea stanga a sensului de mers si aveti nevoie de permis international. Benzinariile sunt disponibile in toate marile orase si la intrarile in sate. In general, pentru 1 L benzina platiti aproximativ 0.50 USD. Ca regula generala, daca aveti in plan itinerarii in zone mai indepartate ale tarii, precum Caprivi, este bine sa verificati constant nivelul combustibilului si sa alimentati ori de cate ori aveti ocazia. Alt aspect de luat in seama, sunt rezervele de apa si alimente precum si o harta detaliata care poate fi achizitionata de la punctele de informare turistica. Un sistem GPS se va dovedi intotdeauna util.

Evitati sa conduceti pe timpul noptii, fie ca va aflati in zone urbane sau in rezervatiile nationale. Prezenta animalelor domestice sau salbatice in timpul noptii este greu de sesizat, asa ca mai bine sa amanati plecarea pentru a doua zi dimineata. Desi vitezele maxime admise sunt de 120 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile regionale si 60 km/h in zonele urbane, incercati sa adaptati tot timpul viteza la conditiile de drum si fiti atenti la prezenta animalelor.