Despre Nepal

Situat in Asia de sud–est, Regatul Nepalului se intinde pe o suprafata de 147.181 km² si numara o populatie de 29.331.000 de locuitori (2011), cu o densitate de 199.3 loc/km², iar limba oficiala a statului este nepaleza. Nepalul este o tara fara iesire la oceanul planetar, invecinandu-se cu Tibetul si India. Aici se gasesc 10 dintre cele mai inalte varfuri de munte din lume, inclusiv vestitul Everest. Tara are un relief predominant muntos si este reprezentat de trei mai sectoare. Terai, situat in sud, reprezinta sectorul marii Campii a Gangelui, la poalele Muntilor Hymalaya Joasa, si partea centrala, cu depresiunile drenate de afluenti ai Gangelui, Karnali, Gandaki, Sapt Kosi. Din punct de vedere etnic si cultural, aceasta zona este o extensie a nordului Indiei. Orase precum Janakpur Dhangadhi, Nepalgunj, Bhairawa, Butwal, Birgunj si Biratnagar se gasesc in aceasta parte a tarii. Acestea sunt orase de granita si, totodata, printre cele mai cautate destinatii turistice ale tarii.

Dealurile Churia, cele mai joase din Nepal (600 m), traverseaza tara de la est la vest si prezinta un sol impropriu activitatilor agricole. Desi padurile, viata salbatica de aici, populatiile indigene de vanatori si culegatori, dau acestei zone un aer cu totul special, regiunea nu este integrata unui circuit turistic evoluat. Vaile Dang si Deukhuri sunt cele mai intinse din zona vest–centrala si ofera turistilor ocazia de a cunoaste cultura Tharu. La sud de Kathmandu se gaseste Chitwan, o alta vale deosebita ce gazduieste Parcul National Regal Chitwan, cu un numar impresionant de animale salbatice, precum crocodili, tigri, rinoceri, elefanti, leoparzi, dar si diferite specii de pasari.

Regiunile locuite, in special, de populatia hindusa sunt Dealurile Mijlocii, situate la nord de Mahabharat. Populatia hindusa este alcatuita din preoti brahmin si razboinici (chhetri). In tinuturile mai inalte, se gasesc locuitorii triburilor Magar, obisnuiti cu temperaturi scazute. Peisajele intalnite aici, de o rara frumusete si satele pitoresti locuite de o varietate intreaga de grupuri etnice ce se diferentiaza prin traditii dar si prin imbracaminte, sunt principalele atractii turistice.

Valea Kathmandu si partea de vest a Pokharei este, poate, cea mai frumoasa zona a Nepalului. Kathmandu etaleaza astazi monumente unice in lume, precum temple, palate, pagode, stupa, dar si piete si decoruri istorice cu adevarat spectaculoase. Locuitorii din Valea Khatmandu sunt, cu precadere, mestesugari, fermieri si comercianti. Aici este locul ideal de unde va puteti incepe itinerariu dvs. turistic in Nepal. Situat in partea centrala a tarii, in depresiunea omonima, capitala Nepalului, Kathmandu, are o istorie care coboara pana in secolul VIII. Astazi este principalul centru comercial, economic si cultural al tarii si un important nod de comunicatii, fiind legat printr-o retea feroviara de India si printr-un sistem rutier de China si India. Alaturi de muzee, universitati, institute de cercetare, biblioteci, la Kathmandu se gaseste Palatul Regilor Malla cu Templul Taleju, cel mai mare din tara, Palatul Singha, astazi sediul guvernului, dar si Templul Swayambounath, ce dateaza din secolul I.I.Ch.

In nord, se gaseste Himalaya Inalta cu cu 23 de varfuri ce depasesc 7.600 m. De asemenea, apele curgatoare ce apartin Bazinului Gangelui au un ridicat potential hidroenergetic. La nord de Lekhs, unde piscurile Himalayei sunt acoperite cu zapada, se intalnesc si sate locuite de triburi indigenine. Regiunea cunoscuta sub numele de Trans-Himalaya se refera la partea nordica cu piscurile cele mai inalte ale Muntilor Himalaya, in zona vest-centrala a Nepalului (peste 600 m). Vaile, cu altitudini mai mici de 5000 m sunt locuite de tibetani obisnuiti cu conditiile climatice mai vitrege si altitudinile mai inalte. Zona nu este prevazuta cu drumuri, iar accesul este foarte dificil chiar si pentru turistii dominati de spiritul de aventura.

Bhaktapur, supranumit „Muzeu in aer liber” sau „Orasul Culturii”, se gaseste la 12 km est de Kathmandu si este unul dintre cele mai vechi orase ale tarii, remarcabil prin aspect, arhitectura, prin dansul traditional al localnicilor si al evenimentele culturale pline de culoare apartinand comunitatii Newari. Tot in apropierea capitalei, la doar 7 km distanta, se gaseste orasul Boudhanath, locul unde se afla cea mai mare stupa din lume, ce dateaza din secolul V.

Janakpur este un oras impresionant prin conservarea influentei culturii indiene. Este, de asemenea, locul unde puteti vizita Templul Janalki, cu o vechime de jumatate de mileniu, totodata, locul de nastere al zeitei Sita. Unic prin frumusete, orasul Patan este unul dintre cele mai mari din Nepal si se gaseste pe malul raulul Bagmati. Orice turist sosit aici va fi cucerit de Piata Durbar – cu templele, statuile, palatele si muzeele sale. Orasul este cunoscut si pentru bijuteriile hand made de o rara frumusete.

O tara plina de mistere si de locuri pitoresti, constructii unice si locuitori parca desprinsi din alte vremuri ii atrag, an de an, pe turistii din intreaga lume. O vacanta in Nepal ar trebui planificata cu multa rabdare si atentie, astfel incat, sa includeti in itinerariul dvs cat mai multe dintre multitudinea de locuri ce trebuie vizitate odata ce ati pasit in aceasta tara.